Mi plus projekt: Besplatna radionica i predavanja za djecu u Bujama

U sklopu projekta Mi plus, u atriju Pučkog otvorenog učilišta u Bujama bit će održana u petak, 11. rujna, dva besplatna programa za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi. S početkom u 18 sati Sekcija Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre (DiA DAI-SAI) održat će kreativnu radionicu Djeca i arhitektura za djecu u dobi od 6 do 12 godina na kojoj će polaznici uz pomoć voditeljica izrađivati urbani krajolik i siluetu svoga grada, odnosno oblikovat će skupinu građevina specifičnih za mjesto i izraditi stvarni prostor s prepoznatljivim obilježjima. Gradovi iscrtavaju siluetu kao što čovjek na suncu baca sjenu. Ona govori o njima i određuje ih, po njoj ih pamtimo i prepoznajemo. Djeca će tako primijeniti i produbiti znanje o mjestu u kojemu žive te će se uz kreativnost poticati i njihova moć zapažanja. Realizirani radovi bit će predstavljeni nakon radionice putem projekcije koja će otkriti slike koje do tad možda nisu bile zamijećene.

Na predavanjima pod nazivom Reality Painting koje će voditi udruga Sonitus iz Pule polaznici će pripremati koncept, zajednički razraditi aktivnost i realizirati crteže za fasade četiri odabrana javna objekta koji imaju potencijal da postanu budući produkcijski centar za nove medije. Nakon toga će izraditi koncept i motive za naknadnu participativnu prezentaciju, koja će ovisno o epidemiološkim mjerama biti održana uživo ili online. Naime, realizirani crteži bit će digitalizirani i predstavljeni putem 3D mappinga na odabranim javnim objektima u Pazinu, Balama, Buzetu i Bujama u cilju da se nova fasada realizira u budućnosti. Predavanjima u organizaciji udruge Sonitus iz Pule želi se uključiti djecu u kreativno promišljanje o potencijalima prenamjene napuštenih prostora te u proces donošenja odluka i organizaciju događaja.

S obzirom da je broj mjesta na radionici i predavanjima ograničen, molimo zainteresirane da nam prethodno najave dolazak na broj mobitela 0915057760 ili mail kreativne.fabrike@gmail.com.

DiA DAI-SAI se bavi prostorom iz perspektive djeteta, a radionice koje provode istražuju i otkrivaju što govori i predstavlja prostor oko nas. Tako uvode djecu u jezik oblika i odnosa u prostoru, dok im putem specifičnih zadataka omogućavaju da promatraju i osvijeste što su gradovi u kojima žive.

Projekt Mi plus je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga istoimena platforma koju čine udruge Metamedij, Faro 11, Labin Art Express XXI, Društvo arhitekata Istre DAI-SAI i Sonitus te Istarska kulturna agencija IKA-ACI. On je usmjeren ka postavljanju temelja budućeg županijskog produkcijskog centra za nove medije, čije je otvaranje predviđeno Istarskom kulturnom strategijom za razdoblje 2014.‒2020. Njime se ujedno želi osigurati dugoročni i održivi okvir za suradnju OCD-a i javnog sektora te unaprijediti razvoj suradničkih programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti. Projekt se sastoji od niza aktivnosti – edukacija na temu umrežavanja, sukreacije i modela suradnje civilnog i javnog sektora, kreativnog promišljanja struke i mladih, socijalnog uključivanja građana, pa sve do istraživanja potencijalnih lokacija centra i potreba lokalnog stanovništva. Tako doprinosi razvoju učinkovitog, otvorenog i participativnog modela upravljanja u kulturi.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 − = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum