Pet kratkih komada

U srijedu navečer (16. rujan) u Vodnjanu je održana zanimljiva projekcija kratkih slovenskih filmova kao plod suradnje Apoteke, Kina Katarina i Festivala kratkog filma u Ljubljani (FEKK).

Riječ je o programu „Žene u i izvan tradicije” koji obuhvaća pet filmova snimljenih tijekom 1960-ih i početkom 1970-ih, a svi redatelji su muškarci. „Bizoviške perice” (o životu seoskih pralja – redatelj Jože Bevc) i „Sprehod” (o svakodnevici obiteljske žene iz grada – redatelj Ernest Adamič) su klasični dokumentarci iz kraja 50-ih i početka 60-ih, redateljski razigrani dok naratorski glas objašnjava detalje iz života protagonista.

Svakako subverzivniji i autorski nadahnutiji su filmovi „Slavica exception” i „Promiskuiteta” iz početka 1970-ih, koje je režirao Mako Sajko. U prvom pratimo djevojku koja za život zarađuje kao striptizeta, vrlo otvoreni prizori svlačenja u klubu izmjenjuju se s građanskim aspektima njezinog života, a pritom je i naratorica svoje priče što joj daje dodatnu autentičnost. U filmu „Promiskuiteta” Sajko je još radikalniji u tretiranju golotinje i spolnih odnosa, kao i u posezanju za inventivnim vizualno-stilskim postupcima.

Preostao je još film „Moški” u kojemu se redatelj Dušan Povh stilski poticajno bavi klišejima na račun muškog roda. Projekcije su bile iznimno dobro posjećene za ovakvu vrstu događanja, a organizatori su otkrili i novi vodnjanski potencijal za ljetne projekcije, malen trg preko puta Apoteke – prostora za suvremenu umjetnost.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 6 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum