Stota projekcija filma “Tusta” u pulskoj Areni

U pulskoj Areni, stota po redu projekcija filma o Puležanu Tusti, karizmatičnom frontmenu kultnog pulskog punk benda KUD Idijoti u režiji Puležana Andreja Korovljeva, bit će održana u subotu, 5. rujna u 20.30 sati.

Nakon svjetske premijere na prošlogodišnjem Motovun film festivalu, projekcijama u nezavisnim kinima diljem Hrvatske, kulturnim centrima i multipleksima u regiji, gostovanju na izvrsnim regionalnim festivalima dokumentarnog filma, nagradi publike na 17. Liburnia film festivalu u Opatiji i nagradi za najbolji film u regionalnoj konkurenciji na DORF-u – dugometražni biografski dokumentarac “Tusta”, redatelja puležana Andreja Korovljeva i zagrebačke produkcijske kuće Factum, svoju stotu projekciju priprema za pulsku Arenu.

Na projekciji će sudjelovati scenarist i redatelj Andrej Korovljev, producent Nenad Puhovski i još niz drugih zaslužnih za realizaciju filma kao i protagonisti filma. Ovom projekcijom film prelazi 11.000 gledatelja – što fanova grupe KUD Idijoti, što ljubitelja dokumentarnog filma, ali i tzv. „običnih gledatelja“. A ta ga brojka u svijetu filma u posljednjih desetak godina svrstava u jedan od najgledanijih dokumentarističkih uradaka u Hrvatskoj.

Ovim emotivnim i angažiranim filmom o Branku Črncu Tusti – frontmenu pulskog punk benda KUD Idijoti, o čovjeku koji nikada nije odustao od tzv. malog čovjeka te o snazi slobodoumnog mišljenja koja je pulsirala u svakom akordu žilavih Idijota, redatelj na svojevrstan način zatvara doku-filmsku trilogiju o Puli. Korovljev, inače autor dokumentarnih filmova s izrazitim političkim i društvenim angažmanom, u svoju trilogiju ubraja još i filmove „Una storia Polesana“ – o pulskoj sirotinji, te „Godine hrđe“ – o radnicima brodogradilišta Uljanik. Oba su filma također snimljena u Factumovoj produkciji. Trenutno je u fazi pripreme svojeg debitantskog dugometražnog igranog filma čija je priča također vezana uz pulsko podneblje.

Ne radi se o klasičnom glazbenom dokumentarcu jer KUD Idijoti s Tustom nikada nisu ni bili klasičan punk bend. Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove glazbe kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava. U filmu o Tusti govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici ex-Yu scene te njegova obitelj, prijatelji i Uljanikovci. Tusta je, naime, sve dok se nije razbolio bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik.

Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest.

Film nakon ove projekcije i dalje gostuje na festivalima u zemlji i izvan nje.

Pulsku projekciju zajedno organiziraju Grad Pula, Pula Film Festival i produkcijska kuća Factum, a besplatne ulaznice dostupne su na info-pultu na Giardinima (od 22.8.2020.) i na prodajnom mjestu ispred Arene sve dane Pulskog filmskog festivala (29.8.2020. – 4.9.2020.), a na dan projekcije 5.9.2020. od 18:00-20:00 isključivo ispred Arene.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum