Sve je spremno za 13. BOOKtigu

Prvoga dana listopada, svečanom dodjelom Nagrade BOOKtiga za najčitaniju knjigu u knjižnicama Istarske županije, bit će otvorena 13. po redu BOOKtiga, porečki festival pročitanih knjiga kojemu se neizmjerno vesele svi zaljubljenici u knjigu i čitanje.

Roman „Ciganin, ali najljepši“ Kristiana Novaka dobitnik je ovogodišnje Nagrade BOOKtiga. Isti je roman, tiskan 2016., BOOKtigom nagrađen i prošle godine, a u 2017. godini dobio je tri prestižna priznanja; jednoglasnom odlukom pripala mu je t-portalova književna nagrada koja se dodjeljuje autoru najboljeg romana pisanog na hrvatskom jeziku i izdanog u Hrvatskoj, na Galovićevim jesenima dodijeljena mu je Nagrada Fran Galović, a roman je proglašen za najbolje književno djelo koje se bavi temom zavičaja, odnosno identiteta, a u Zaboku je za istu knjigu dobio Nagradu Gjalski, ugledno i prestižno priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.

„Ovo je jedinstvena nagrada. Dodjeljuje je žiri od nekoliko tisuća ljudi, članova istarskih knjižnica, a umjesto statue ili plakete, dobiješ vlastitu knjigu koja je putovala Istrom i u koju su čitatelji upisivali svoje dojmove… Kad sam prošle godine primio BOOKtigu za Ciganina u Poreču, rekao sam da mi je to doista neponovljivo iskustvo. Neponovljivo, zanimljiva riječ. Bila je na pravom mjestu sve dok mi Irides prije par dana nije javila da sam je dobio – ponovo!“ izjavio je u ožujku Kristian Novak. Pandemija virusa COVID-19 proljetos je prekinula sva događanja, pa je sada BOOKtiga, po prvi puta obukla svoje jesensko ruho.

U reprezentativnom prostoru Istarske sabornice, 1. listopada 2020. u 18 sati, dvostrukom dobitniku bit će dodijeljena Nagrada, pod pokroviteljstvom Istarske županije i uz potporu Ministarstva kulture i medija. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autor najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Istoga dana u 10 sati otvara se i BOOKtižin, sajam rabljenih knjiga koje su Knjižnici donirali građani. Ove godine, sukladno epidemiološkim i vremenskim prilikama, knjige će se moći razgledati i kupiti na Trgu Marafor i u knjižnici, čime BOOKtiga poprima malo drugačiji format, ali ne gubi na kontinuitetu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum