Svečano zatvaranje 21. Zlatnog lava

Dvadeset prvo izdanje Festivala komornog teatra Zlatni lav svečano je zatvoreno u subotu 5. rujna na Trgu Prvog maja u Umagu. Događaj je zbog epidemioloških mjera preinačeno u festival kazališnih drama, a pobjednika su odlučili glasovi slušatelja.

Ceremoniji koju je vodila vršiteljica dužnosti ravnateljice ustanove Festum Larissa Gasperini je uslijedila izvedba talijanske drame iz Rijeke u koprodukciji sa HNK Ivan pl. Zajc izvan natječaja, koja je uprizorila djelo Laure Marchig nazvano “Alfa Romeo braće Jankovitz” (Ľalfa Romeo Jankovitz).

Od 11 predstava koje su se natjecale za prestižnu titulu, trijumfirala  je “Obožavateljica” djelo Mate Matišića, čiju režiju potpisuje Mislav Brečić u produkciji dramskog programa Hrvatskog radija, a radi se o dijelu trilogije. Nažalost, trofej koji je izrađen po narudžbi organizatora festivala, a izradio ha je Ivica Propadalo nije mogao biti uručen opet zbog antipandemijskih mjera. Publici se obratio i pročelnik za kulturu Istarske županije, profesor Vladimir Torbica, koji je čestitao utemeljitelju festivala, Damiru Zlataru Freyu, na hrabrom iskoraku koji je omogućio da ovaj festival uđe u domove slušatelja kroz radio valove.

Treće mjesto je zauzela predstava Talijanske nacionale televizije RAI, nazvana “Povratak ujaka Bekija”, dok je drugoplasirana “Bilo bi peljati psa na sprehod”, Slovenske radio televizije. Kratko se publici obratila i dogradonačelnica Floriana Bassanese Radin, najavivši scensko čitanje jedne sakrivene stranice naše povijesti, osobito riječke.

Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, AndreaTich, Elena Brumini i Serena Ferraiuolo su izveli uživo pred publikom dramu koju je režirao Tommaso Tuzzoli. Osim vrhunske izvedbe, stječe se dojam da je najjači dio ove predstave veliki istraživački rad, koji se izražava kroz nabrajanje osoba i mjesta.

Privedeno je tako kraju na drugačiji način, uz stručnu suradnju Maje Gregl, te umjetničkog direktora Marka Ferenija Freya još jedno izdanje najznačajnije kazališne manifestacije u Umagu, u kojoj su se natjecali ansambli iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


3 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum