Vlatka Škoro i Josip Tirić izlažu u galeriji Poola

Izložba skulptura Vlatke Škoro pod nazivom ” Čopor – studija jedinke” i izložba slika  Josipa Tirića “The benefits of pessimism” bit će otvorene u subotu, 19. rujna u 20 sati u pulskoj galeriji Poola. Izložba ostaje otvorena do 8. listopada.

Često se govori da su Prvi svjetski rat i situacija u svijetu prije njega, odnosno osjećaj čovječanstva da sjedi na buretu baruta, bili poticaji za ekspresionističke i apstraktne tendencije u umjetnosti početka 20. stoljeća. Isprepletenost umjetnosti i društva je neminovna, a i jedno i drugo možda su manifestacije istog duha vremena ili mjesta. Na malo slika u današnjoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti možemo vidjeti toliko ekspresije i divljine kao na onima Josipa Tirića. Ne bih ovdje htio uspostavljati nategnute paralele s globalnom situacijom, trenutačnim brojnim ratovima i krizama u svijetu. Vojna tematika (ljudi u različitim uniformama, s različitim naoružanjima, te paralelno s njima intelektualci i teolozi koji promišljaju apsurd svijeta) svakako čini posebnu inspiraciju za ovog slikara, ali prije negoli komentar neke političke stvarnosti, ona je tu jer odgovara njegovom slikarskom habitusu. Drugim riječima, ništa kao ratni imaginarij, opasnosti, adrenalinom nabijeni juriši na neprijatelja i suočavanje sa smrću ne odgovara njegovoj intenzivnoj paleti, likovima koji se gube u masi boje, uzburkanoj poput one na Munchovu Kriku“, piše Feđa Gavrilović o radovima Josipa Tirića.

„“Čopor“ kiparice Vlatke Škoro skupina je od 12 novih skulptura afričkoga divljega psa idejno okupljenih oko Alfe, skulpture afričkoga divljega psa iz rastućeg ciklusa Životinja (2019.) izloženog prošle godine u Zagrebu i, u proširenom izdanju, Osijeku. Čopor je nastavak, odnosno svojevrsni produžetak, rečenog ciklusa. Pasmina afričkih divljih pasa autorici je, kako svjedoči, vrlo fascinantna radi društvenog uređenja i socijalnih veza unutar čopora, lovačkih vještina, a ponajviše radi činjenice kako se radi o jedinoj pasmini iz porodice pasa koju je nemoguće pripitomiti. Upravo se taj njihov animozitet i nepovjerenje prema ljudima autorica trudi prenijeti ovom skupinom radova te su karakterom u suprotnosti s ostatkom skulptura Vlatkinog životinjskoga ciklusa koje radi svoga šarma i dopadljivosti teško odolijavaju znatiželjnim dodirima promatrača“, piše Ivan Roth.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum