2. FLIT – FESTIVAL TALIJANSKE KNJIŽEVNOSTI (21. – 23. listopada)

FLIT –  Festival talijanske književnosti projekt je Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Središnje knjižnice Talijana u Republici Hrvatskoj namijenjen mladima koji se organizira s ciljem poticanja čitanja, a ove se godine održava od 21. do 23. listopada.

„Vjerujemo da je premalo prilika, u školama i van njih, za susrete i dijaloge, druženja s književnicima, razgovore o knjigama i zato želimo, bez obrazovnih pretenzija, mladima predstaviti neke od najzanimljivijih suvremenih pisaca talijanske književnosti koji pišu za njih, autore koji koriste prave riječi, u skladu s iskustvima, očekivanjima i potrebama današnje mladeži. Ovogodišnje izdanje festivala je drugačije, izmijenjeno, u svakom pogledu posebno. Nažalost, bili smo prisiljeni otkazati sve programe koje smo planirani za svibanj, programe na čijoj smo pripremi radili mjesecima, ali odlučili smo ne odustati jer želimo nastaviti s našim FLIT-om i uvjereni smo da će njegovo drugo izdanje biti nezaboravno, kako nama u uredničkom timu, tako i svima koji sudjeluju u programima. S obzirom na epidemiološke mjere kojih se moramo pridržavati, a koje ograničavaju organizirana okupljanja mladih i gostovanja autora te onemogućavaju planirane književne susrete u školama i knjižnici, izdanje FLIT-a 2020. bit će potpuno digitalno“, navode organizatori.

„Čak i uz smanjen broj događanja te poštovanje mjera distanciranja, bit ćemo u izravnom kontaktu s autorima i imati priliku uživo razgovarati s našim gostima. Gosti drugog izdanja FLIT-a su: Fabio Geda, Antonio Ferrara, Emanuela Da Ros, koji će upoznati učenike istarskih i riječkih škola, te Andrea Vitali i Alberto Piazzi u razgovoru s Luisom Sorbone. Uz književne susrete namijenjene učenicima uživo na platformi Zoom, pripremili smo i nekoliko intervjua s autorima, izbor knjiga talijanskih autora koji pišu za mlade te natječaj Passaparola za sve one koji žele izraziti i podijeliti svoja razmišljanja s drugima“, zaključuju organizatori.

Sva događanja moći će se pratiti na internetskoj stranici www.flit.gkc-pula.hr i Facebooku Festivala. Projekt je realiziran sredstvima Regije Friuli Venezia Giulia, u suradnji s Damatrà onlus iz Udina (Italija), uz potporu Grada Pule i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum