Desk Kreativne Europe: online događanje „Razvoj publike u kulturi“

U okviru završne kampanje Imagined.Created.Shared, Desk Kreativne Europe u seriji online događanja organizira drugo događanje na temu „Razvoj publike u kulturi“ koje će se održati u srijedu, 28. listopada, s početkom u 11 sati. Prijave se primaju do ponedjeljka, 26. listopada.

U okviru programa Kreativna Europa (2014-2020) razvoj publike je bio jedan od prioriteta koji je omogućavao europskim umjetnicima i kulturnim operatorima produbljivanje odnosa s postojećom publikom, proširenje i povećanje publike. Cilj ovog prioriteta je bio omogućiti da dijela europskih umjetnika dođu do što većeg broja ljudi diljem Europe te da se proširi pristup kulturnim djelima s posebnim naglaskom na djecu, mlade, osobe s invaliditetom i nedovoljno zastupljene skupine, uključujući izbjeglice.

Razvoj publike podrazumijeva i strateški i dinamičan proces kojim se unapređuju i produbljuju odnosi s postojećom publikom te razvijaju pristupi prema novoj publici. Razvoj publike podrazumijeva rad SA publikom, umjesto da se radi nešto ZA publiku. Ključno je izravno uključiti ljude i zajednicu u doživljavanje, uživanje i vrednovanje umjetnosti i kulture. Projekti koji su u fokus stavili prioritet razvoja publike, ostvarili su aktivnosti koje su bile usmjerene na rad na terenu ili na razvoj strategije. Podnositelji zahtjeva trebali su istražiti i mapirati svoje trenutne publike i koje ciljne skupine žele doseći.

Kroz projekte koji su podržani kroz program Kreativne Europe- potprogram Kultura s prioritetom koji tretira razvoj publike sastavni dio projekta obuhvaćao je neki od sljedećih pristupa:

– uključivanje publike u programiranje, produkciju, participativnu umjetnost, fizički dijalog, interakciju putem društvenih mreža, volontiranje

– kreativno partnerstvo s drugim sektorima (zdravstvo, obrazovanje, poduzetništvo itd.)

– razvoj strategije razvoja publike

– obučavanje članova osoblja za realizaciju zadataka vezanih uz razvoj publike

– praćenje napretka i uspjeha u aktivnostima razvoja publike, između ostalog prikupljanjem i uspoređivanjem povratnih informacija publike

– organizacija rezidencija ili programa razmjene za umjetnike i kulturne djelatnike koji kroz svoje aktivnosti nastoje komunicirati s lokalnom zajednicom.

Ovo online događanje pružit će pogled u europske politike razvoja publike, na koje načine je prioritet tretiran u projektima Kreativne Europe kroz primjere prakse, te uvid u nacionalne mehanizme koji su usmjereni na razvoj publike.

Za sudjelovanje u događanju potrebno je do 26. listopada 2020. godine ispuniti prijavni obrazac, a nakon prijave na e-mail sudionika stići će obavijest o potvrdi i uputa za online sudjelovanje.

Program:

11:00  Uvod / Pozdrav

11:15 Razvoj publike u europskim politikama (hrv.)

11:35 Primjeri dobre prakse u Kreativnoj Europi (hrv.)

Audience segmentation System in European Theatres

(Narodno učilište Dubrava)

CORNERS – Turning Europe inside out

(POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade)

12:15 Razvoj publike u Hrvatskoj (hrv.) – pogled i analiza

12:30 Kraj

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum