Priznanje za „Dopunsku nastavu“


Film „Dopunska nastava“, redatelja Ivana-Gorana Viteza, komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika ovog je tjedna odabrala kao hrvatskog kandidata za 93. nagradu Oscar u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma.

Posebno je zanimljivo da je Vitezov film odabran u prilično oštroj konkurenciji (Mater, Glas, Ribanje i ribarsko prigovaranje, Dnevnik Diane Budisavljević, Zagrebački ekvinocij), čime je dijelom ispravljena nepravda koja mu je nanesena na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, kada je ostao bez nagrada. Podsjetimo se, riječ je o priči o svježe rastavljenom ocu koji, bijesan zbog toga što ne može provesti rođendan s kćeri, upada u njezin razred s puškom, poklonom i tortom.

Vjerojatno je komisija HDFD-a računala i na žanrovski potencijal filma, što je očito bitno na američkom tržištu, ali „Dopunska nastava“ ujedno je i vrlo zanimljiva kritika suvremenog hrvatskog društva prožeta crnim humorom. Scenarij za film napisao je redatelj Vitez, dok su producenti Ivan Maloča i Maja Vukić iz Interfilma.

 

E. L.

Leave a Reply


4 + 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum