Svjetski dan audiovizualne baštine u Klubu Pulske filmske tvornice

Svjetski dan audiovizualne baštine bit će obilježen se besplatnom projekcijom deset filmova iz arhive Hrvatske kinoteke u srijedu, 28. listopada u 19 sati, u Klubu Pulske filmske tvornice.

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada, odlukom 33. sjednice Generalne konferencije UNESCO-a iz 2005. godine. Audiovizualna baština svjedok je ekonomskoga, političkoga i društvenoga razvoja, evolucije i edukacije, znanstvenoga znanja, raznolikosti kultura naroda i zajednica, kao i razvoja prirode i svemira. Nedostatak skrbi o njoj rezultirat će za manje od deset godina gubitcima čitavoga njezina poglavlja te dovesti do nepopravljivog osiromašenja ljudske memorije, kulture i identiteta.

Klub Pulske filmske tvornice prikazat će deset kratkometražnih filmova u dva bloka. U prvom bloku (62′) prikazat će filmove 50ih, 60h i 80ih godina koji se tiču turizma i gospodarstva Istre. Drugi će blok (70′) obuhvaćati filmove tematike bolesti, cijepljenja, higijene i lijekova iz 20ih, 30ih i 60ih i 70ih godina.

Program:

Prvi blok: Gospodarstvo Istre

trajanje: 62 minute

Frano Vodopivec: Sunčani Jadran

Studio crtanog filma Zagreb film, 1965., dokumentarni/reklamni, 16′

Eduard Galić: Predvečerje

Studio crtanog filma Zagreb film, 1966., dokumentarni, 14′

Oto Zake: Digitron Buje – sistemi tehničke zaštite

Jadran film, 1985., dokumentarni, 15′

Rudolf Sremec: Događaj u Raši

Jadran film, 1950., dokumentarni, 17′

Drug blok: Bolesti i zdravlje

trajanje: 70 minuta

Mladen Širola: Campek nevaljalac

Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1929., animirani, 8′

Mladen Širola: Spas male Zorice

Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1929., igrani, 17′

Pavao Štalter i Branko Ranitović: Maska crvene smrti

Zagreb film, Contemporary films/McGraw Hill, 1969., animirani, 8′

Kamilo Brossler: Zašto cjepimo djecu

Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1934., igrani, 20′

Nikša Fulgosi: Kako nastaje lijek

Zora film, 1961., obrazovno-dokumentarni, 14′ 09”

Zlatko Grgić: Gljiva

Studio crtanog filma Zagreb film, 1972., animirani, 1′

Obzirom na nove mjere (COVID-19), broj mjesta je ograničen pa se sve zainteresirane moli da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi najavili svoj dolazak na vrijeme. U slučaju velike zainteresiranosti, program će se u skorije vrijeme reprizirati.

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada kultura Nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 1 = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum