26. PUF: Grgić, Sinožić i Indoš

26. PUF – međunarodni kazališni festival nastavio je s programom u nedjelju, 22. studenog u Titovom parku gdje je Antonio Grgić održao participativni glazbeni performans naziva „Spomenici sviraju“. Ovim je performansom Grgić pretvorio spomenike u glazbeni instrument koji se svira udaraljkama. Naime, spomenici su često izrađeni od bronce s praznom unutrašnjošću pa se lupanjem po njima proizvodi kvalitetan zvuk.

Prazninu skulpture iskoristio je i Majo Sinožić koji je, nakon što ju je postavio u četvrtak na bočnom igralištu Rojca, u nedjelju i spalio. Tijekom izgaranja, skulptura naziva „Araizmi“ otkrila je koje to –izme sadrži u sebi. Znak za američki dolar, svastika i petokraka trebali su izgorjeti zajedno sa skulpturom koja ih je sadržavala, no zbog tvrdoće materijala to se nije u potpunosti dogodilo. Izgorjela je samo petokraka koja se nalazila iznad plamtećeg srca dok su simboli kapitalizma i nacizma ostali čitavi. Taj neplanirani ishod mnoge je u publici natjerao na povlačenje paralele sa stvarnošću i ustvrditi da se tih dva –izama ne možemo tako lako riješiti.

Nakon spaljivanja skulpture publika se preselila u unutarnje dvorište Rojca gdje je na programu bila predstava predstavu „Doktor Faustus br. 14 – šahtofonija za dvije lude lutke“ u produkciji DB Indoš – kuće ekstremnog muzičkog kazališta. Radi se o drugom dramsko-kliničkom naslovu iz opusa kazališta lutaka za odrasle autorice Dunje Robić.

„Radeći s rukopisima, slikama i ostavštinom iz obiteljskog arhiva umjetničke i antigravitacijske legende književnice, prevoditeljice, autorice kultnih šlagera, članice Habunekove Družine mladih, kliničke psihologinje i pedagoginje, uz pojmove medijacije i odjeke Gertrude Stein, Jean-Luca Nancyja i druge neimenovane i preimenovane glasove – stvaramo jednu od četiri situacije kojima suprotstavljamo naš apokaliptički reflektofonski instrumentarij za izmještanje govora shizo-fragmentaciji svijeta izvan riječi“, pišu autori DB Indoš i Tanja Vrvilo u opisu predstave.

Izvođački tim čine Hrvojka Begović, Vilim Matula, DB Indoš, Tanja Vrvilo i Dina Puhovski. Glazbenici su Dina Puhovski (glas), Damir Prica Kafka (saksofon, klavijature), Franjo Glušac (gitara, efekti) i Bruno Vorberger (perkuseije, bubnjevi).

Ovogodišnji PUF završava u utorak, 24. studenog s dva programa. Projekciju i mapping „Mi smo s vama“ Maje Sinožića i Marka Zdravkovića-Kunca bit će moguće razgledati na fasadi ljekarne „Centar“ od 18 do 22 sata, dok je u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula na programu plesna predstava „Rob3rta“ Roberte Milevoj. Ulaz na posljednje događanje je brojčano ograničeno i potrebno se prijaviti na mail puf.sakud@gmail.com.

Tekst B. VINCEK

Leave a Reply


9 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum