Ionescova drama Instrukcija izvedena u Istarskom narodnom kazalištu

 

Unatoč pandemiji, Istarsko narodno kazalište nudi tijekom studenog zanimljiv repertoar plesnih skupina, baleta, koncerata i autorskih predstava među kojima je „Instrukcija“ Eugènea Ionescoa s kojom je 2. studenog gostovala Drama plus iz Zadra. Zbog epidemioloških mjera, u maloj dvorani INK-a predstavu su pred samo 40-tak gledatelja odigrali Nika Ivančić i Lovro Ivanković, koji je ujedno i redatelj ove drame teatra apsurda.

Ionesco, široj javnosti poznat kao „otac teatra apsurda“, u svojim skečevima ili „anti dramama“ opisuje moderan osjećaj otuđenosti i besmislenosti te se izruguje konformizmu i postojećem sustavu, kao i konvencionalnim kazališnim formama. “Instrukcija” ili “Poduka” je jednočinka iz 1951. godine i jedno od najvažnijih djela Teatra apsurda. U njoj Ionesco postavlja provokativna pitanja poput: Stvaraju li obrazovni sustavi pokornike ili slobodnomisleće pojedince? Što je znanje? Što predstavljaju svjedodžbe, diplome i akademske titule? Na čemu se grade autoriteti? Što je pamet? Što je glupost? Kako se stvaraju autoritarni, totalitarni sustavi?

Radnja se događa u blagovaonici malog francuskog stana u kojem profesor od otprilike 60 godina dočekuje novu 18-godišnju učenicu koja dolazi na instrukcije. Želja joj je doktorirati, pa dobiva poduke iz zbrajanja, oduzimanja i filologije. Kako poduka teče, profesor postaje sve bjesniji jer učenica jako dobro zbraja, ali ne zna oduzimati zbog čega joj postavlja nemoguće zadatke iz množenja. Ali ona je naučila napamet sve rezultate i zna koliko je nekoliko milijuna puta nekoliko milijuna i to točno u decimalu. No, i dalje ne zna koliko su dva nosa minus jedan nos, kao ni koji se rezultat dobiva kada dvjema ušima dodaš jedno a oduzmeš dva…

Redatelj razbija konvencionalnu fabulu i gradi dramsku strukturu na temelju akcelerirajućih ritmova i/ili cikličnih ponavljanja pokreta, replika koje se prema kraju predstave ubrzavaju. Glumci pritom izgovaraju nizove non-sequitursa – netočnih argumenata čiji zaključci nisu potkrijepljeni nikakvim pretpostavkama. Zbog svoje nelogičnosti takve replike postaju smiješne, čineći cijelu dramsku situaciju apsurdnom. Vrlo detaljnim i sofisticiranim fizičkim gestama, crvenim svjetlom, glazbom i naglašenim elementima teatra apsurda – jer jezik postaje sve rjeđi – stvara se osjećaj sveprisutne opasnosti. Ona polako buja od početne neugode sve do direktne agresije kada učenica počne patiti od jake zubobolje na koju profesor ne reagira suosjećanjem nego ljutnjom.

U najavi predstave stoji: „’Instrukcija’ progovara o problemima današnjice s izrazitim naglaskom na sistem obrazovanja i sveprisutno nasilje unutar njega“. Ona stoga propituje je li „pametnije“ naučeno od iskustvenog znanja, je li važnije akademsko znanje od samoga života i jesu li titule i diplome vrjednije od humanosti u međuljudskim odnosima.

Učenica je navodno mrtva, a mi se pitamo zašto je umrla, tko je kriv i ima li sve to smisla.

Eugène Ionesco je rođen kao Eugen Ionescu u Rumunjskoj, dok je život proveo u Francuskoj. Bio je istaknuti književnik i dramatičar, a u svojim djelima zanemaruje psihologiju i logički dijalog. Opisuje dehumanizirani svijet s mehaničkim, skoro lutkarskim likovima koji govore na non-sequituru te se koristi riječima i materijalnim objektima kojima podaruje vlastiti život. Osim što ismijavaju najbanalnije situacije, Ionescove drame opisuju na realan način samoću ljudi i beznačajnost egzistencije pojedinca.

 „Čovjek avangarde je poput neprijatelja unutar grada kojega strastveno želi upropastiti, protiv kojega se buni, jer je ustaljeni oblik izražavanja, poput vladavine, također oblik tlačenja. Čovjek avangarde je protivnik postojećeg sustava“, kazao je Ionesco o avangardi kao slobodi. Misao je izrečena davne 1959. godine i objašnjava mnogo toga o njegovoj životnoj filozofiji i stvaralačkoj poetici, kao i o teatru apsurda.

 

TEKST I FOTOGRAFIJE: Ana Fornažar

Leave a Reply


9 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum