Novi kulturni dogovor za Europu

Bez kulture nema oporavka ni budućnosti za Europu. Europski kulturni ekosusistem uvjeren je da je Europi potreban novi Kulturni sporazum, poprečni, sveobuhvatni okvir koji bi trebao pokazati političku predanost EU-a da kulturu postavi u središte europskog projekta.

Kultura je ono što nas okuplja. Temelj je europskog projekta i određuje budućnost naših društava. Težina krize Covid-19 ponovno je dokazala da kultura nije luksuz, već potreba za izgradnjom kohezivnih, ravnopravnih, održivih i slobodnih društava. Kulturni dogovor za Europu poziv je šire europske kulturne zajednice da prizna ključnu ulogu kulture u oblikovanju budućnosti naših života.

U zajedničkoj izjavi koju su objavili Culture Action Europe (CAE), Europska kulturna zaklada (ECF) i Europa Nostra (također u svojstvu koordinatora Saveza za europsku baštinu), Europska zajednica kulturnih, kreativnih, baštinskih i filantropskih sektora poziva na uvođenje kulture u svim poljima politike kako bi u potpunosti realizirala svoj potencijal za europski projekt: od zelene tranzicije do europske geopolitičke ambicije i od digitalnog pomaka do Unije koju pokreću vrijednosti. Povezuje kratkoročne i dugoročne perspektive. Gleda na trenutni oporavak naših društava s ambicijom izgradnje nove paradigmu za oblikovanje budućnosti Europe.

Kulturni dogovor za Europu realiziran je 18. studenog 2020. godine, tijekom internet rasprave s više od 500 sudionika.

Izvor

Leave a Reply


4 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum