Otvorena community knjižnica “ROJCbook” Društvenoga centra Rojc

Knjižnica Društvenog centra Rojc “ROJCbook” otvorena je u petak, 27. studenog u Dnevnom boravku, a nastala je na inicijativu Alessie Krivičić, volonterke programa Europske snage solidarnosti u sklopu projekta Pokretači solidarnosti u Rojcu – Solidarity movers of Rojc u Savezu udruga Rojca.

Po svome dolasku u Pulu i početku volontiranja pronašla je veliku količinu knjiga, njih preko 1.600, u prostoru Dnevnog boravka. Korisnici Rojca i građani Pule knjige već godinama doniraju, ali nedostajala je inicijativa za njihovo popisivanje te naposljetku i korištenje i čitanje. Alessia Krivičić je koristeći svoje prethodno iskustvo u upcycling projektima pokrenula proces otvaranja knjižnice uz pomoć kolega volontera Igora Zenzerovića, Dragana Šarape, Marije Stojadinović i Valenta Hrvatina, koji je i autor vizuala knjižnice “ROJCbook. Alessia Krivičić je svojim dolaskom u Pulu i Rojc započela s poslom popisivanja naslova i sistematizacijom same građe. Rezultat inicjative, zajedničkog rada i želje za obogaćivanjem zajednice je otvaranje community knjižnice “ROJCbook”. Europske snage solidarnosti projekt su koji pruža priliku mladima da steknu neprocjenjivo iskustvo, razviju svoje vještine i daju doprinos društvu. Cilj je Europskih snaga solidarnosti omogućiti većem broju mladih da sudjeluje u širokom rasponu  aktivnosti kroz volontiranje ili stažiranje i zaposlenje, kako bi se doprinijelo rješavanju zahtjevnih situacija diljem Europske unije, a u cilju jačanja solidarnosti.

Community knjižnica “ROJCbook” će djelovati u prostoru Dnevnog boravka, posudba knjiga bit će dostupna svim korisnicima DC-a Rojca te ostalim građanima Pule, a članstvo je u potpunosti besplatno. U community knjižnicu “ROJCbook” moći će se učlaniti dolaskom u Dnevni boravak te ispunjavanjem pristupnice. Knjižnica će biti otvorena radnim danom od 10 do 20 sati, a trenutno uz pridržavanje svih propisanih mjera borbe protiv virusa COVID-19. Ulazak u knjižnicu ograničen je na maksimalno 15 osoba uz obvezno nošenje maske i držanja razmaka.

“ROJCbook” će se u bliskoj budućnosti fokusirati i na knjige na romskom jeziku. Očekuje se donacija naslova na romskom jeziku, a time će se u prvi plan staviti kulturno i jezično bogatstvo DC-a Rojc i grada Pule. Samim otvaranjem community knjižnice obogatit će se ionako zavidan literarni program DC-a Rojca, ali i grada Pule. Osim romana, publicistike, ali i udžbenika, korisnicima će također biti dostupni i stručni časopisi te stripovi. “Donacije će se nastaviti primati, ali kako je prostor ograničen, trudit ćemo se napraviti kvalitetnu selekciju za naše članove. Želimo da naša zajednička knjižnica raste zajedničkim snagama.”

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum