Građani o gradonačelniku

KINO: KUMEK, redatelj Dario Juričan

Ako je itko u ovoj državi razočaran zato što unatoč koroni kino dvorane još uvijek rade, onda je to vjerojatno zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Naime, upravo je ovih dana u kino distribuciju krenuo dokumentarni film „Kumek“ u kojemu se redatelj Dario Juričan nimalo laskavo pozabavio Bandićevim likom i djelom. Juričan je vrlo dobro poznat domaćoj javnosti (ne samo filmskoj), prvenstveno po svojoj osebujnoj predsjedničkoj kampanji koja je završila neočekivano dobrim rezultatom, ali i po dokumentarcu o padu Ivice Todorića (Gazda).

Na valu uspjeha predsjedničke kampanje stigao je i dokumentarni film u kojemu se Juričan nastavlja baviti posrnulim hrvatskim moćnicima, razigrano kombinirajući različite izlagačke postupke. „Kumek“ je mješavina arhivske građe, animiranih dijelova i igranih postupaka u kojima obični građani imitiraju Milana Bandića, što je narativno opravdano objašnjenjem redatelja na samom početku da je Bandić ignorirao uzastopne pozive za sudjelovanjem u filmu.

Pritom Juričan odabire jednog naturščika (Krunoslav Lončarević) koji glumi Bandića kroz cijeli film, a drugi muškarci samo povremeno oponašaju gradonačelnika u kratkim epizodicama. Upravo taj postupak uvođenja naturščika koji imitiraju Bandića je možda i najučinkovitiji dio filma, jer je groteskna priroda njihove improvizacije vjerojatno najbolja metafora groteskne političke situacije u kojoj se nalazi suvremeno hrvatsko društvo. To jest, Juričan je ovako bolje opisao izopačenost hrvatske politike (i ne samo hrvatske) nego da je krenuo objašnjavati Bandićev slučaj klasičnim postupcima istraživačkog dokumentarizma.

Na samom kraju filma Juričan optimistično najavljuje da ne zna tko će pobijediti na sljedećim zagrebačkim izborima, ali zna tko neće, očito misleći na junaka svojeg filma. No, slušajući njegove improvizatore, koji se zdušno nadmeću u imitacijama Bandića, ali su vrlo uvjereni u ispravnost njegovih postupaka i zasluga u vođenju grada, ta bi se prognoza vrlo lako mogla izjaloviti.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 4 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum