Sažetak filmske ponude u 2020.

Iako sve filmske liste krajem godine uobičajeno sadrže barem deset naslova, na ovom blogu držimo se brojke od pet filmova. Ne treba podsjećati da je ova godina bila vrlo neobična i po filmskoj ponudi, kina mjesecima nisu radila, pa je i ponuda bila siromašnija nego inače. Stoga nudimo pet filmova koje svakako ne bismo trebali zaboraviti, čak i ako ih ne smatrate vrhuncima koje je ponudila ova godina na izmaku.

PONOĆNA OBITELJ
Jedan od najzapaženijih dokumentaraca ove godine, na kojemu je mladi redatelj Luke Lorentzen radio nekoliko godina. „Posljednja ambulantna kola Sofije” na meksički način ili kako pomiriti potrebu za zaradom s nastojanjem da se pomogne ljudima u uvjetima kad sustav potpuno zakaže.

SKRIVENI ŽIVOT
Američki mistik Terrence Malick smjestio je radnju svojeg filma u Europu tijekom 2. svjetskog rata. Njegova priča o austrijskom mučeniku koji se suprotstavlja nacizmu prožeta je kadrovima planinske prirode i malickovskom atmosferom koja naglašava strahote rata.

ZLATNA RUKAVICA
Vjerojatno najgadniji film godine na izmaku u režiji talentiranog Fatiha Akina, koji se bavi slučajem masovnog ubojice u Hamburgu ranih 1970-ih. Takvu količinu naturalizma i brutalne dosljednosti u prikazu mikrosvijeta rijetko viđamo na velikim ekranima, prema ovom filmu je i Scolina drama „Ružni, prljavi i zli” priča za malu djecu.

OPROSTITE, MIMOIŠLI SMO SE
Nakon čovjekomrsca Akina, spomenimo i djelo jednog redatelja koji gaji veliku ljubav prema običnom čovjeku. Riječ je o Kenu Loachu, naravno, koji je sa stalnim scenaristom (Paul Laverty) stvorio još jedno izvrsno filmsko djelo, narativno suptilno ispisujući posvetu običnom i neuništivom životu.

MATER
Evo i jednog hrvatskog filma, koji se bavi nesavršenim odnosom kćeri i majke na jedan vizualno inventivan način. Redatelj Jure Pavlović vješto koristi humorne dionice, kao i sunčane eksterijere doline Neretve (gdje je film snimljen) da bi stvorio kontrapunkt mučnom odnosu majke i kćeri.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


9 − 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum