Inicijativa „Umjetnost u zajednici“ kustoskog kolektiva bashART

Kustoski kolektiv bashART poziva učitelje i nastavnike Likovne kulture da se zajedno sa svojim učenicima priključe njihovoj inicijativi „Umjetnost u zajednici“. Toj se inicijativi mogu priključiti i nastavnici Likovne umjetnosti, dakle i nastavnici srednjih škola diljem Hrvatske.

„Umjetnost je uvijek bila dio društvene zajednice, promovirala je solidarnost, podizala svijest i poticala na zajedništvo. Sada, više no ikada, nužno je raditi s učenicima osnovnih i srednjih škola u tom smjeru – smjeru koji podrazumijeva solidarnost, osviještenost i pripadnost kolektivu. Cilj je inicijative osvještavanje uloge umjetnosti i njeno uključenje u širu društvenu zajednicu, omogućavanje svim učenicima da vizualno izraze svoje emocije s obzirom na novonastale okolnosti u zemlji, a u skladu s tim i razvijanje svijesti, razumijevanja i tolerancije. Pozivamo učitelje i nastavnike da svojom podrškom potaknu učenike u stvaranju vlastitih likovnih djela (ili plakata, instalacija, vizualno-likovnih djela…) koja će u konačnici na neki način biti uključena u njihovu društvenu zajednicu. Primjerice: osmislite, izradite i polijepite plakate na gradskim zidovima, knjižnici, organizirajte izložbu, načinite grafit(e) u školi ili izvan nje, načinite instalaciju koju ćete postaviti na vidljivom mjestu u gradu i sl. Važno je da vaša djela potiču druge na solidarnost, moral i osviještenost o pripadanju društvenoj zajednici“, navode iz bashART-a.

Likovna djela i njihovo uključivanje u društvenu zajednicu bit će objavljeni na stranici bashART u vidu online izložbe. Ukoliko epidemiološka situacija postane bolja, bashART će nastojati organizirati putujuću izložbu učeničkih radova u mnogim hrvatskim muzejima. Rok za slanje je 18. ožujka 2021.

Više informacija pronađite na službenim stranicama bashART-a.

Iza imena bashART nalazi se nezavisni kustoski duo kojeg čine Ivona Pavković i Nikolina Zanetti i ideja o formiranju alternativne izlagačke platforme za afirmaciju i diseminaciju suvremene umjetnosti i umjetničkih praksi.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum