Kino Istra: ususret projekcijama uživo, filmovi kreću online

Kino Istra/Cinema Istria projekt je koji donosi cjelogodišnji filmski program u dvanaest gradova i mjesta Istre s obje strane granice. Projekcije uživo kreću čim epidemiološki uvjeti budu prikladni, a do onda Kino Istra, za početak, nudi četiri europska naslova koja će od petka, 15. siječnja biti dostupni za gledanje online.

Projekt Kino Istra usmjeren je svima – i roditeljima i djeci, s ciljem da se podsjeti na nezamjenjivu važnost kina. Uz oko 150 projekcija, u sklopu projekta Kino Istra priprema se niz specijalnih događanja, radionica i gostovanja kojim će se kroz cijelu godinu stanovnike Istre pozivati u nove filmske čarolije i avanture.

Za dobar početak nove filmske godine, Kino Istra online donosi lepezu naslova koji su na neki način vezani uz Istru:

„Je li letrika ubila štrige?“ redatelja Cristiana Crissa Kolacia pravi je istarski film: od domaćeg autora, do domaćih ljudi koji pričaju legende o vješticama – štrigama. Ovaj film gledatelje vodi u manje poznati, mistični svijet Istre kojim caruju štrige, štriguni, more, štrolige, vile i vukodlaci.

„Bog postoji, njeno ime je Petrunija“ Teone Strugar Mitevski je makedonska crna komedija o jednostavnoj djevojci koja, igrom slučaja, muškarcima ispred nosa odnese pobjedu u tradicionalnom crkvenom natjecanju. Ovaj višestruko nagrađivani film jedan je od laureata Motovun Film Festivala 2019.

„Nevidljivi dječak“ Gabriela Salvatoresa je talijanski fantastični film o super-junaku za mlade filmoljupce, o trinaestogodišnjaku koji živi u Trstu, a ima plašt koji ga čini nevidljivim. Ovaj film očarao je publiku širom Europe, kako djecu, tako i njihove roditelje.

„Dolina mira“ France Štiglica klasični je slovenski dječji film iz 1956. godine, dobro poznat generacijama. Poslijeratna je to priča o dvoje djece koji, nakon traumi i bombardiranja, traže “dolinu mira”, a iznimno priznanje filmu je uvrštenje u specijalni program klasičnih filmova na festivalu u Cannesu 2014. godine.

Filmovi će biti dostupni u razdoblju od 15. do 24. siječnja, uz mogućnost pristupa filmovima iz Hrvatske i Slovenije, dok će „Nevidljivi dječak“ biti dostupan i gledateljima u Italiji. Detalje o cijeni najma filma možete pronaći na ovoj poveznici.

Projekt je podržan pilot-projektom Europske komisije “Kina – inovativni centri za lokalne zajednice”, nositelj je Motovun Film Festiva, a partneri su Kino Otok – zavod za razvijanje filmske kulture (Slovenija), Hrvatski filmski savez (Hrvatska), International Filmmaking Academy Bologna (Italija) i Live Cinema Ltd (Velika Britanija)

Izvor

Leave a Reply


5 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum