Kvalitetna posveta Eastwoodu

KINO: ZAŠTITNIK, redatelja Roberta Lorenza

Irsko-američki glumac Liam Neeson ima vrlo neuobičajen razvoj karijere.

Dok većina glumaca počinje s akcijskim ulogama i u kasnijoj fazi nastavlja s nečim ozbiljnijim, što je i razumljivo jer akcijski film traži bolju tjelesnu formu, a glumački su zahtjevi manji, Neesonova je putanja obrnuta. On se posljednjih desetak godina žestoko dohvatio akcijskih uloga, iako će dogodine napuniti 70, a čini se da je u novom filmu „Zaštitnik” (The Marksman) ostvario vjerojatno najbolju ulogu u tom akcijskom dijelu svojeg opusa.

Neeson glumi rančera iz Arizone i vijetnamskog veterana, koji je bankrotirao skrbeći o pokojnoj supruzi tijekom duge bolesti, ali još uvijek nije potpuno izgubio vjeru u domovinu. Njegov život drastično se mijenja nakon što svjedoči pogibiji Meksikanke koju proganjaju članovi narkokartela, a ona ga na samrti zamoli da njezinog sina otprati do rođaka koji žive u Chicagu.

Neesonov lik kreiran je vrlo realistično, njegove sposobnosti i vještine u skladu su s njegovim godinama i prošlošću, a pohvalno je što niti lik glavnog negativca nije kreiran potpuno šablonski. Film je režirao Robert Lorenz, koji kao asistent redatelja surađuje s Clintom Eastwoodom još od „Mostova okruga Madison“ (1995), a posveta Eastwoodu uočljiva je na nekoliko razina.

U jednom prizoru bjegunci u motelskoj sobi gledaju na televiziji stari film u kojemu glumi Eastwood, ali to nije jedina asocijacija na njegov opus. Motiv dvojice bjegunaca, odraslog čovjeka i dječaka, između kojih početno nepovjerenje postupno prelazi u vrlo emotivan odnos, također neodoljivo podsjeća na „Savršeni svijet“ (1993), jedan od najboljih filmova koje Eastwood potpisuje kao glumac i redatelj.

Lorenzov film doista je značajno osvježenje u ovim pandemijskim uvjetima, klasično režiran i potpuna suprotnost besmislenim akcijskim uspješnicama koje uglavnom gledamo u kinima. Ujedno pruža dozu optimizma i vjeru u običnog američkog čovjeka, naročito u ovim vremenima kad je i njima sve krenulo nizbrdo.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


9 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum