Međunarodna konferencija „Građenje zajednica“

Međunarodna konferencija pod nazivom “Građenje zajednica” u unconference formatu održava se u četvrtak, 28. siječnja od 10 do 12.40 sati  putem platforme Zoom okupljajući stručnjake, voditelje i predstavnike međunarodnih organizacija i institucija u područjima hibridnih umjetnosti, muzejskih praksi, vizualnih umjetnosti, intermedijske i umjetnosti novih medija, kulture hakera i makera, izvedbenih umjetnosti, ekologije, ulične umjetnost i društveno angažiranih praksi s inkluzivnim pristupima marginaliziranim skupinama u kontekstu razvoja zajednica.

Pojam Unconference prema definiciji predstavlja konferenciju s naglaskom na neformalnoj razmjeni informacija među sudionicima koja često i ne mora imati strukturu. Pojava se veže uz znanstvene krugove vezane uz otvorenost znanja. Smatra se da je prvo „unconference“ događanje organizirao Alexander von Humboldt davne 1828.

Prezenteri:

Anna Stolyarova – Street Art Museum Amsterdam (Nizozemska)

Majken Overgaards – Catch (Danska)

Tina Dolinšek – Projekt Atol (Slovenija)

Stefanie Wuschitz – Mz* Balthazar’s Laboratory (Austrija)

Jeffrey Roe – TOG Hackerspace (Irska)

Javier Fernandez – Madrid Makerspace (Španjolska)

Eleni Dimopoulou& Richard Lucas – En dynamei Ensemble (Grčka)

Saša Danon – nezavisna ekspertica za klimatske promjene – Climate Tracker Balkan – Eastern Europe (Hrvatska)

Deborah Hustic – Radiona – Zagreb Makerspace (Hrvatska)

„Govornici na našoj konferenciji predstavit će vlastite zajednice unutar kojih djeluju i razgovarati o načinima na koje razvijaju, grade i njeguju svoje ekosustave i publiku. Također ćemo razgovarati o preprekama i isključivosti u određenim područjima, kao i o tome kako ih organizacije pokušavaju prebroditi. Kako izgleda razvoj zajednice u vašem kvartu, predgrađu, selu ili manjem gradu u usporedbi s velikim gradovima u kojima možda morate uložiti dvostruki napor da biste privukli publiku ili izbjegli skliznuće organizacije/institucije u smjeru u kojem možda ne želite da ide. Izgradnja zajednice vrlo je osjetljiv i društveno angažiran posao, traži dosta ulaganja vremena i strpljenja, suradnje te umrežavanja, kao i razgovora o međusobnom povjerenju i kompromisima, suradničkoj kulturi, razumijevanju grupne dinamike i zajedničkoj viziji. Također ćemo pokušati kroz primjere praksi rasvjetliti kako različita umjetnička i društvena okruženja reagiraju na sličnu situaciju. Kao primjer prakse vidjet ćemo i kako se grade zajednice i partnerstva u ruralnim područjima Afrike (Madagaskar) s njihovim mikro-zajednicama koje sudjeluju u lokalnim, seoskim projektima zaštite okoliša i ugroženoj zaštiti životinja. Živeći u vrlo krhkom i polariziranom dobu širom svijeta, svijetu koji je istodobno pogođen pandemijom, klimatskim promjenama, prirodnim katastrofama i još uvijek velikim brojem siromašnih stanovnika, postoji potreba za organskim, cjelovitim i sveobuhvatnim razvojem zajednica kroz interdisciplinarni pristup koji uključuje umjetnost, tehnologiju, kreativnost, znanost, kulturu, obrazovanje i društvene vještine za stvaranje kohezivne, kompetentne i empatične okoline“, navode organizatori.

Prijavite se ovdje: https://forms.gle/N6fs1iV9zQPEMeQe8

Radni jezik: engleski

Raspored:

10:00 – 10:10 – Intro: Zašto su zajednice bitne? – Deborah Hustić

10:10 – 10:20 – Muzej ulične umjetnosti Amsterdam – Anna Stolyarova

10:20 – 10:30 – TOG Hackerspace (Dublin) – Jeffrey Roe

10:30 – 10:40 – Catch (Helsingør) – Majken Overgaards

10:40 – 10:50 – En dynamei Ensemble (Thessaloniki) – Eleni Dimopoulou& Richard Lucas

10:50 – 11:00 – Mz* Balthazar’s Laboratory (Vienna) – Stefanie Wuschitz

11:00 – 11:10 – Kava/čaj/desert

11:10 – 11:20 – Madrid Makerspace – Javier Fernandez

11:20 – 11:30 – Projekt Atol – Tina Dolinšek

11:30 – 11:40 – Organiziranje mikro-zajednica u Madagascaru – Saša Danon

11:40 – 11:50 – Radiona – Zagreb Makerspace – Deborah Hustić

11:50 – 12:40 – P/O, Zaključci – Vidimo se uskoro

Organizacija: Radiona.org. Podržala Zaklada Kultura nova u sklopu programa “Inovativne umjetničke prakse: Građenje urbanih zajednica”

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 5 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum