Menzel na HTV-u

Filmovi pokojnog češkog redatelja Jiřija Menzela, koji je preminuo u rujnu prošle godine, nakon dužeg razdoblja ponovno se prikazuju na HTV-u.

Ciklus koji ide ponedjeljkom na 3. programu započeo je njegovim međunarodno najuspješnijim i najcjenjenijim filmom „Strogo kontrolirani vlakovi“ (1966), a nastavio se filmovima „Vikendica u šumi“ (1976), „Striženo, košeno“ (1981) i „Svečanost visibaba“ (1984), dok bi sljedećeg ponedjeljka trebao biti prikazan film „Ševe na žici“ (1970). Za gotovo sve filmove scenarije su napisali Menzel i znameniti češki pisac Bohumil Hrabal, s kojim je svjetonazorno bio vrlo blizak, osim za „Vikendicu u šumi“ gdje je na scenariju surađivao Zdenek Sverak (ujedno i glumi u filmu), najpoznatiji po kasnijoj scenarističko-glumačkoj suradnji sa sinom Janom.

Riječ je o Menzelovim najcjenjenijim i umjetnički najuspjelijim filmovima, nastalim za vrijeme komunističkog režima čija je cenzorska ograničenja majstorski zaobilazio. Menzel je uglavnom radio filmove o malim ljudima naizgled nepovezane s politikom, ali je u njima sjajno opisivao ljudsku prirodu i defekte društva u kojem je živio, znalački prožimajući ironiju s poetskim pristupom i toplinom u karakterizaciji likova.

Zanimljivo, u filmovima koje je režirao nakon pada komunizma više nije uspio postići takve dosege. Čak je jednom proročanski izjavio da je diktatura prema autorima u komunizmu bila mačji kašalj prema onoj koju nameće današnje tržište.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 + = 16

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum