Multimedijska umjetnica Gaia Radić izlaže u Galeriji SKC u Rijeci

Transformiranje nematerijalnog u materijalno

• Gaia Radić, devetnaestogodišnja multimedijska umjetnica rodom iz Pule, predstavlja se samostalnom izložbom naziva „Svjetovi“ u riječkoj Galeriji SKC od 16. do 22. siječnja.

Gaia Radić je prije gotovo godinu dana započela sa svojim umjetničkim projektom pod nazivom “Svjetovi”. Koncept radova nastalih unutar projekta zasniva se na transformiranju nematerijalnog u materijalno koristeći se beskrajnim mogućnostima 3D softvera koji nisu ograničeni poput tradicionalnih “analognih” medija. Pod istim naslovom, autorica se bavi generiranjem vizuala nepostojećih interijera i eksterijera, koji sadrže mnogo simbolike i imaju svoje specifične personalizirane pozadine.

Posljednja serija vizuala “Svjetovi” nastala je kao digitalni odgovor prethodnog “analognog” rada autorice pod nazivom “Unutarnji dnevni boravak” koji je rađen za grupnu izložbu na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izvorni rad bio je izložen u obliku serije maketa, od kojih je svaka na figurativan način predstavljala um pojedine osobe. Autorica je u prvoj istraživačkoj fazi detaljno intervjuirala dvadesetak ljudi različitih dobi, spolova i životnih pozadina, o tome kako bi njihov um izgledao kada bi ga zamislili u obliku fizičkog prostora. U idućoj fazi, odabrala je nekolicinu najzanimljivijih opisa i na temelju njih kreirala makete. Serija novih vizuala pod nazivom “Svjetovi” reinterpretacija su tih opisa, koji se ovog puta manifestiraju u digitalnom obliku. U pozadini ovih vizuala naglasak je na polarnosti između materijalne i analogne stvarnosti, te one kreativnije, nepredvidljivije digitalne dimenzije umjetničkog izražavanja.

Umjetnica Gaia Radić nakon završene Opće gimnazije upisuje primijenjenu umjetnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Nakon godinu dana seli se na studij arhitekture pri Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, iako i dalje nastavlja s razvojem svoje umjetničke prakse. Dosad je imala priliku izlagati na desetak grupnih izložbi, u Puli, Rijeci, Zagrebu i Karlovcu. U svom umjetničkom radu primarno se koristi digitalnim medijima, kao što su 3D modeliranje i animacija, te u svom fokusu drži oblikovanje prostora.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 7 = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum