Završna konferencija projekta GRAD(imo) ROJC – „DRUŠTVO U CENTRU“

Dvogodišnji projekt GRAD(imo) ROJC završava dvodnevnom konferencijom „Društvo u centru“ koju organizira Savez udruga Rojca, a koja se održava online u četvrtak i petak, 21. i 22. siječnja 2021.

Projekt GRAD(imo) ROJC provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Zelena Istra, Metamedij, Merlin i Čarobnjakov šešir, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt ima tri cilja: osnažiti kapacitete organizacija civilnog društva Rojca i zaposlenika Grada Pule za učinkovitije upravljanje s naglaskom na participativnost, razviti novi model javno-civilnog partnerstva u upravljanju Društvenim centrom Rojc te kreirati kulturne programe koji ističu socijalnu dimenziju kulture.

Tijekom dvije godine Savez udruga Rojca i partneri otvorili su Infopunkt – novi zajednički javni prostor na ulazu u zgradu za susrete i razmjenu iskustva svih Rojčana i posjetitelja, djelomično je uređen prostor kazališta Dr. Inat na trećem katu Rojca te je izrađen novi plan upravljanja Društvenim centrom Rojc koji će udrugama u Rojcu i zainteresiranoj javnosti biti predstavljen u utorak, 26. siječnja. Nadalje, u okviru projekta organizirana su studijska putovanja, razmjene osoblja te edukacije i seminari. Izrađena je mapa potencijala Društvenog centra Rojc koja se nalazi na ulazu u zgradu, a u postprodukciji je animirani film o sudioničkom upravljanju. U kulturnim programima, koji su uključili likovnu, glazbenu, kazališnu i video produkciju, sudjelovalo je 77 umjetnika i 415 građana.

Povezivanjem i dijeljenjem resursa među organizacijama civilnog društva u Rojcu, inkluzijom marginaliziranih skupina i društvenom odgovornošću, ostvarena je sinergija među korisnicima Rojca i građanima. Odgovarajući na projektni poziv „Kultura u centru“ stvoreno je društvo u centru, tj. poticana je međusobna suradnja među različitim društvenim akterima, razvijana je kreativnost i prošireno je područje kulturnog djelovanja na korist lokalnoj zajednici. Stoga se pitanja koja se otvaraju na konferenciji definiraju sama po sebi: Što nezavisnu kulturu čini društveno odgovornom? Kako mediji zajednice potiču uključivanje i participativnost lokalne zajednice u kokreiranju programa i stvaranju nezavisnih kulturnih praksi? Kako organizirati održiv društveno-kulturni centar koji će uključivati što više grassroots aktera, a pritom biti financijski održiv?

Zbog mjera zaštite od koronavirusa, konferencija će se održati online putem aplikacije Zoom. Pozivamo sve koji žele sudjelovati na konferenciji da se prijave putem linka (https://forms.gle/wZioKC2uzWVHP4s59) koji se može pronaći na Facebook i web stranicama Saveza udruga Rojc te projekta GRAD(imo) ROJC.

PROGRAM KONFERENCIJE:

Četvrtak, 21. 1. 2021.

10:15-10:30

Uvodna riječ: Jan Franjul (Savez udruga Rojca)

10:30-12:00

Panel 1: “Top-down i/li bottom-up inicijative u razvoju DKC-ova”

Panelisti: Đurđa Vrljević Šarić (Tvrđava Mihovil – Šibenik), Hrvoje Pašalić (Platforma ZadrugArt – Zadar), Dušica Radojčić (Zelena Istra / Društveni centar Rojc – Pula)

Moderatorica: Ana Žuvela

13:00-14:30

Panel 2: “Mediji zajednice u DKC-ima”

Panelisti: Ana Galant (Radio Roža – Rijeka), Kristina Tešija (KLFM – Split), Hrvoje Zovko (Hrvatsko novinarsko društvo), Mirjana Radulović (Radio Rojc – Pula)

Moderator: Paško Bilić

Petak, 22. 1. 2021.

10:30-12:00

Panel 3: “Društveni aspekt kulture”

Panelisti: Ivana – Nataša Turković (Udruga Metamedij – Pula), Darko Lukić (Akademija dramskih umjetnosti – Zagreb), Mirko Petrić (Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru)

Moderator: Krešimir Krolo

13:00-14:30

Panel 4: “Izazovi financiranja DKC-ova”

Panelisti: Janja Sesar (Pogon – Zagreb), Dea Vidović (Zaklada Kultura nova), Anastazija Magaš – Mesić (Ministarstvo kulture i medija RH)

Moderatorica: Željka Tonković

14:30-14:45

Završna riječ: Anita Buhin (Savez udruga Rojca)

Projekt GRAD(imo) ROJC provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Zelena Istra, Metamedij, Merlin i Čarobnjakov šešir,. Ukupna vrijednost projekta GRAD(imo) ROJC je 2.375,125,89 kuna/ 2.016,307,01 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum