16. Noć muzeja u Muzeju grada Umaga

Manifestacija Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, svake se godine u brojnim ustanovama održava krajem siječnja, a ovaj šesnaesti put, u uvjetima vezanim uz epidemiološke mjere zbog pandemije COVIDA 19, održana je, u petak 29. siječnja, uglavnom kao digitalna Noć muzeja, s temom “Zadaće muzeja u uvjetima kriza”.

U ovom nezaobilaznom kulturnom događaju sudjelovao je i Muzej grada Umaga, koji je, za svoju vjernu publiku i onu koja će to tek postati, pripremio atraktivni digitalno-analogni program pod nazivom “Muzejske minijature” gdje je putem izložbe i 29 različitih tema, posjetiteljima nudio sadržaje pomoću kojih su istraživali povijest Umaga. Kako bi se program mogao odvijati u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, izložba Muzejske minijature nije bila izložena samo u muzeju već i na ulicama grada na kojima se nalazilo 11 panoa, pa je svatko osobno mogao odabrati svoju rutu i vrijeme razgledanja, te krenuti u poučnu povijesno-istraživačku šetnju po sljedećim lokacijama:  Stari mlin – ulica Ernesta Miloša; Trg 1. svibnja; Crkva sv. Roka; Trg slobode; Trg sv. Martina i Muzej grada Umaga.

Izložbene panoe, koji su sadržavali tekstove na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku, pratili su i QR kodovi koji su obuhvaćali brojne dodatne, zabavne sadržaje, posebno zanimljive mlađoj publici, kao što su kvizovi, bojanke, fotografije, osmosmjerke, 3D rekonstrukcije, zvučni i video zapisi o pojedinoj temi, a putem njih se moglo sudjelovati i u nagradnoj igri.

Tako se moglo saznati gdje je bila stara ciglana, tko je nekoć imao ulogu sanitarnih čuvara, tko je vodio poslove hotela Al leon d’oro (K zlatnom lavu), kako je vladao Marino Bembo, prvi mletački gradonačelnik Umaga, gdje je bilo prvo kino ili tržnica u Umagu, školski vrt, o gruama, drvenim dizalicama za barke karakterističnim za umaški kraj, o filmskoj industriji na ovom području, i mnogo drugih zanimljivosti.

Panoi s QR kodovima ostat će izloženi po gradu još ovaj tjedan, a u Muzeju se može razgledati izložba  Dodir muzeja – dostupnost muzeja svima. Svi digitalni sadržaji dostupni su i na sljedećoj poveznici www.mgu-mcu.com.

Tekst i fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


7 + = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum