Izložbe Fabija Gasparinija i Tilena Žbone u gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu

Samostalne izložbe Fabija Gasparinija „Vizualizacije energija“ i Tilena Žbone „Transkripti stanja“ bit će otvorene u subotu, 20. veljače u 17 sati u gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu.

„Fabio Gasparini predstavlja slikarske radove ostvarene u rasponu od posljednje dvije godine, pa do svježih radova. Važan aspekt umjetnikove premise je doživljaj. Rezultat je uvijek vizualizacija stanja, a ne vidljivo. Potez, ploha, geometrijski oblik pojavljuju se u ulozi motiva. Ove slike ne nude uobičajeni sadržaj. Radi se o apstrakcijama, građenju slika intervencijama proizašlim iz snažne i iskrene potrebe za oblikovanjem. Izložba koju potpisuje Tilen Žbona, poigrava se promatračevom percepcijom na planu vizualnog i smislenog. Radovi iniciraju nekoliko mogućih interpretacija. Možda su najzanimljiviji diskursi: promišljanje autora, vrijeme u kojem su ovi radovi nastali i tretman promatrača“, piše kustos Eugen Borkovsky u katalogu izložbe.

Fabio Gasparini, rođen je 1. prosinca 1986. u Puli, Istra, HR. Likovnom umjetnošću bavi se od 2015. godine. Pohađao nekoliko edukativnih programa, od kojih je značajna Likovna radionica u Poreču, pod mentorstvom Eugena Varzića. „Njegov rad karakterizira ekspresivan pristup podlozi i likovnom materijalu. Svi radovi su nastajali mješanjem tehnika, poštujući „trenutnu osobnu temperaturu“. Voli veće formate i snažan kolor. Njegovi radovi iskazuju: ideju/iluziju proboja u prostor, tijeka energija i ekspresiju osobnog stanja…“. Svoje je radove predstavljao nekoliko puta na kolektivnim, selektiranim izložbama. Tilen Žbona, rođen je 31. kolovoza 1976. godine u Kopru. Slikarstvo je diplomirao 2001. godine u Veneciji, na »Accademia di Belle Arti«, kod prof. Carlo Di Raco. Magistarski studij videa i novih medija završava na »Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje« u Ljubljani, 2007. godine. Priznanje za značajne umjetničke radove prima 2011. godine od senata ALUiO Sveučilišta u Ljubljani. Od 2015. godine član je »Univerzitetnega umetniškega observatorija Rektorske konference Republike Slovenije«. Doktorirao je 2017. godine sa temom iz područja edukacijskih znanosti, na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani. Trenutno radi kao izvanredni profesor na Pedagoškom fakultetu »Univerze na Primorskem”, Koper. Svoje je radove predstavio na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u domovini i inozemstvu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum