Marina Vujčić je s „Pedeset cigareta za Elenu“ osvojila Nagradu BOOKtiga

Ovogodišnja Nagrada BOOKtiga ide u ruke istaknute spisateljice Marine Vujčić za njezin najnoviji roman „Pedeset cigareta za Elenu“, načitaniju knjigu u narodnim knjižnicama Istarske županije.

Ovogodišnja laureatkinja, Marina Vujčić, rođena je 1966. u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku. U nakladi Profila 2010. objavljuje roman „Tuđi život“, a 2014. u izdanju Hena coma knjigu drama „Umri ženski“ i roman „A onda je Božo krenuo ispočetka“ koji je 2015. ušao u uži izbor od četiri hrvatska naslova nominirana za Europsku nagradu za književnost. Za dramu „Umri ženski“ 2014. dobila je nagradu Marin Držić, a za dramu „Podmornica“ istu nagradu 2017. godine. Godine 2015. u izdanju Hena coma objavljuje roman „Mogla sam to biti ja“. Iste godine na natječaju V.B.Z.-a romanom „Susjed“ osvaja nagradu za najbolji neobjavljeni roman. U koautorstvu s Ivicom Ivaniševićem, 2016. napisala je roman „Otpusno pismo“, u izdanju Hena coma. Godine 2017. objavljuje roman „Pitanje anatomije“ te 2019. godine „Pedeset cigareta za Elenu“ u Frakturinom izdanju. Od prosinca 2020. godine imenovana je na mjesto ravnateljice Drame splitskog HNK.

Nagrada BOOKtiga umrežava sve gradske knjižnice Istarske županije; dobitniku uručuje se priznanje – primjerak najčitanije knjige u narodnim knjižnicama Istarske županije u koji svi njezini čitatelji mogu upisati svoje dojmove. Autoru najčitanije knjige dodjeljuje se, u duhu festivala, rabljena knjiga ispisana osvrtima samih čitatelja i na taj način zatvara se krug autor-čitatelj-autor. Stoga, primjerak nagrađenog romana Pedeset cigareta za Elenu kreće na putovanje po Istri do svojih čitatelja, a prvi na redu koji će svoje dojmove u njega upisati su građani Umaga. To mogu učiniti u Gradskoj knjižnici Umag od 11. do 13. veljače. Slijede čitatelji knjižnice u Bujama koji će moći svoje dojmove upisivati od 15. do 18. veljače. U Gradskoj knjižnici Novigrad knjiga će se nalaziti od 22. do 25. veljače, dok će u buzetskoj knjižnici knjiga biti od 1. do 4. ožujka. Pazinjani u svojoj knjižnici knjigu mogu potražiti od 8. do 11. ožujka, a Labinjani od 15. do 18. ožujka. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula čitatelji će dojmove moći upisivati od 22. ožujka do 6. travnja, te u Rovinju od 8. do 13. travnja. U Gradsku knjižnicu Poreč knjiga stiže 14. travnja, a u nju će svoje dojmove čitatelji moći upisati sve do same dodjele Nagrade.

Marina Vujčić, prepričavajući sudbine svojih junaka, donosi priče koje su nam svima bliske te svoju publiku, kao i kritiku, osvaja iznimnom dubinom pripovijedanja, jer sve njezine, naizgled jednostavne fabule kriju višestruka značenja o kojima se dugo promišlja.

Četiri paralelne priče junaka romana „Pedeset cigareta za Elenu“ četiri su života koja ni sa čime nisu povezana, a isprepliću se njihove emocije, njihove prošlosti, strahovi, tuga i ljutnja… Samo je jedan dan trebao spisateljici, od ponoći do ponoći 15. svibnja 2015. godine, da izmijeni životne puteve Oliveru, Viktoru, Magdaleni i Greti, a da toga i nisu svjesni. Možda je ova knjiga promijenila i pogled na život i pokojeg čitatelja među stotinama onih koji su je u protekloj godini posudili u narodnim knjižnicama Istre?

Svečana dodjela Nagrade, pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana i uz potporu Ministarstva kulture i medija, upriličit će se u porečkoj knjižnici na Dan hrvatske knjige, 22. travnja 2021. godine u 19 sati. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid u Pazinu, autorica najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 8 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum