Otvorena izložba „Yakishime – Metamorfoza zemlje“ u Svetim srcima

Izložba „Yakishime – Metamorfoza zemlje“ otvorena je u petak 12. veljače u pulskom muzejsko – galerijskom prostoru Sveta Srca. Na otvorenju su prisustvovali japanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Nj.E. Misako Kaji, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Izložba stavlja naglasak na tehniku izrade keramičkog posuđa pod istim imenom – yakishime – a podrazumijeva zagrijavanje nelakirane gline na jakoj vatri s varijacijama intenzivno visokih temperatura. Iako je jedna od najosnovnijih tehnika proizvodnje keramike, yakishime se razvila u različitim smjerovima unutar Japana.

Ravnatelj Komšo je izrazio zadovoljstvo što nekoliko mjeseci nakon izložbe „Ningyo – Umjetnost i ljepota japanskih lutaka“, koju je posjetilo više od dvije tisuće ljudi, Sveta Srca imaju prilike ugostiti novu izložbu, ponovno u suradnji s Veleposlanstvom Japana.

– Izložba koju danas predstavljamo je, također, plod rada Japanske Fondacije čije je svrha promicanje Japana i japanske kulture i tradicije po cijelom svijetu. Ovo je prvo gostovanje izložbe u Hrvatskoj, a dolazi nam iz Rusije, odnosno St. Peterburga. Izložba je originalno trebala biti postavljena u Sisku, međutim zbog razornog potresa krajem prosinca, to nije bilo moguće. Izložba je prvi put realizirana 2016. godine, a nakon toga putuje svijetom, kazao je Komšo.

Veleposlanica Japana zahvalna je AMI što je spremno prihvatio ovu izložbu i još jednom pokazao izvrstan smisao za njeno postavljanje.

– Pula je drevni grad s bogatom i dugom poviješću koja seže do Rimskog doba što ju čini posebno dobrim odredištem za ovu izložbu jer yakishime odražava dugotrajnu tradiciju koja premošćuje nekoliko stoljeća. Izložba je stigla iz Rusije, a nakon Hrvatske, odlazi u Azerbajdžan. Sam naziv yakishime dolazi od dvije riječi, yaki što znači paliti i shime što znači zatvoriti, pojasnila je Nj. E. dodajući kako izložba osim svakodnevnih predmeta, poput tanjura i šalica, prikazuje i posebne predmete koji se koriste u ceremoniji čaja ili ikebani, japanskim cvjetnim aranžmanima. Poseban dio izložbe je, pak, posvećen radovima suvremenih umjetnika i njihovom poimanju yakishimea.

Zamjenica župana Ćakić Kuhar uputila je pozdrave u ime župana Radina i svoje osobno, a Nj. E. zaželjela je dobrodošlicu u Istru.

– U ovim teškim vremenima izložba nam pruža priliku da upoznamo jednu daleku zemlju – Japan, zemlju izlazećeg Sunca i njezina iznimna bogatstva. I mi u Istri čuvamo i njegujemo našu tradiciju i našu kulturnu baštinu jer držimo kako upravo u vremenima globalizacije i tehnološkog napretka, kultura osigurava posebnost u svijetu. Uz to što čuvamo svoje, isto tako držimo i do drugih kultura i tradicija, jer nas kultura spaja i stvara mostove među narodima, državama i ljudima, naglasila je zamjenica.

U ime Grada Pule prisutnima se obratila i zamjenica Puh Belci, kojoj je izuzetno drago što se Pula još jednom našla na karti ovako važnih događaja, čime opravdava naziv i status Grada kulture.

– Naše Puležanke i naši Puležani imat će prilike uživati u umjetnosti Japana i sigurna sam da ćemo još jednom potvrditi prijateljstvo Japana i Grada Pule, koji je pobratimljen s japanskim gradom Hekinanom. Kao što je bila jako dobro posvećena prethodna izložba japanskih lutaka, vjerujem kako će i ova pronaći prave ljubitelje Japana, poručila je Puh Belci.

Članica Upravnog vijeća Arheološkog muzeja Istre i voditeljica Konzervatorsko-restauratorskog odjela Đeni Gobić-Bravar, inače velika ljubiteljica Japana, istaknula je da je ova izložba uvelike različita od one prethodne. Prema njezinim riječima, prikazuje se keramika kroz stoljeća, od samih početaka u 4. stoljeću pa sve do današnjih dana, iako su najraniji periodi prikazani kroz fotografije, dok se originali čuvaju u muzeju.

Za posjetitelje će izložba biti otvorena od subote, 13. veljače, svakim danom od 11 do 18 sati.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum