Pravac 2021. – poziv za sudjelovanje u projektu

rok: 08.03.2021

Institut Tomislav Gotovac poziva studente, umjetnike i druge kulturne radnike na sudjelovanje u projektu Pravac 2021. Prijave se primaju do 8. ožujka 2021.

Pravac 2021 je projekt kojim Institut Tomislav Gotovac namjerava ukazati na inovativne mogućnosti aktivnog i kreativnog djelovanja utemeljenog na principima radikalne umjetničke prakse. Rad Tomislava Gotovca bio je javan, kritičan i provokativan, no istovremeno je ukazivao na snagu kreativnosti i mogućnost borbe za individualnu slobodu. Jedan od ciljeva Instituta je da se otvorenim pristupom umjetnikovoj ostavštini i kontinuiranom prezentacijom kroz izložbe, projekcije, publikacije, predavanja, radionice i druge projekte uspostavi dijalog s relevantnim suvremenim umjetničkim i društvenim kretanjima.

Pravac 2021, nazvan prema jednom od Gotovčevih ranih eksperimentalnih filmova, namijenjen je studentima umjetničkih akademija, društvenih i humanističkih znanosti, mladim umjetnicima, kulturnim antropolozima, povjesničarima umjetnosti, aktivistima i svim zainteresiranim za istraživačku praksu utemeljenu na materijalnoj i nematerijalnoj ostavštini Tomislava Gotovca. Za projekt je važan prijenos znanja na nove generacije i poticaj za stvaranje novih djela baziranih na suvremenoj teoriji i praksi.

Sudionici projekta biti će u prilici istražiti umjetnikov arhiv koji će poslužiti kao ishodišno mjesto daljnjih aktivnosti. Kroz Gotovčev opus provlačilo se mnoštvo tema, među njima je i promišljanje javnog prostora. Vjerojatno najintrigantnija posveta gradu sadržana je u kratkom sinopsisu za nerealizirani film Totalni portret grada Zagreba (1979.) gdje Gotovac govori o gradu kao ljudskom biću kojeg želi zabilježiti u eksperimentalnoj formi usputnog filmskog snimanja. S obzirom na niz recentnih izrazito negativnih situacija u urbanitetu grada Zagreba smatramo da se tema suvremenog urbanog prostora nameće kao središnja tema projekta.

Nakon predavanja, radionica i akcija, sudionici projekta predstavit će javnosti finalni rezultat u obliku tekst, vizualnog materijala ili u drugom izabranog medija.

Prijava za sudjelovanje u projektu treba sadržavati osnovne podatke (ime i prezime, kontakt e-mail i mobitel), kratku biografiju i izjavu o motivaciji za sudjelovanje.

Broj sudionika ograničen na 8 do 10 osoba. Projekt će se odvijati tijekom cijele godine i zavist će od epidemiološke situacije.

Prijave slati na e-mail Instituta Tomislav Gotovac tomislav.gotovac.institute@gmail.com.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 4 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum