„U društvu telefona i tableta“ – projekcije video radova međunarodnih umjetnika i razgovor u organizaciji Drugog mora

Drugo more u suradnji s haškom galerijom 1646 u petak, 12. veljače, u 18 sati, organizira program „U društvu telefona i tableta“, na kojem će se u velikoj dvorani riječke Filodrammatice (Korzo 28) prikazati video radovi španjolske umjetnice Carmen Roce Igual i slovačkog umjetnika Adama Centka. Nakon projekcije, uslijedit će razgovor s riječkom umjetnicom Nadijom Mustapić.

U društvu telefona i tableta je program nastao u suradnji Drugog mora i galerije 1646 (Den Haag, Nizozemska), koji donosi video radove španjolske umjetnice Carmen Roce Igual i slovačkog umjetnika Adama Centka.

Predstavljeni video radovi promatraju sadašnjost u kontekstu digitalne prisutnosti i fizičke dezorijentiranosti, a proizlaze iz našeg odnosa prema digitalnom svijetu i samoreprezentaciji unutar njega, osvrćući se na tehnologiju, usamljenost i virtualnost.

„Novel“ („Roman“, 20 min) autorice Carmen Roce Igual dramatično je promišljanje o vanjskim i unutarnjim maskama koje odabiremo odjenuti, introspektivno putovanje u karanteni, popraćeno telefonima i tabletima.

U radu „Silicon Sights“ („Silicijski prizori“, 8 min), umjetnik Adam Centko prikazuje svojevrsnu šetnju kroz digitalne i prirodne krajolike, nastojeći interpretirati njihovu međusobnu isprepletenost i prikazati kako digitalni prostori ne mogu opstati bez prirodnih resursa.

Dva video rada diplomanata s Haške akademije pratit će razgovor s riječkom multimedijalnom umjetnicom Nadijom Mustapić, koja se u radu bavi istraživanjem višedimenzionalnih odnosa prostora i njegove reprezentacije, temeljeći pristup na audio-vizualnom dokumentarizmu.

U skladu s preporučenim mjerama za sprječavanje zaraze koronavirusom, broj posjetitelja je ograničen pa se svi zainteresirani pozivaju da u Filodrammaticu dođu na vrijeme i zauzmu svoja mjesta. Također, posjetitelji su pozvani da na ulazu dezinficiraju ruke, održavaju odgovarajuću međusobnu udaljenost i obavezno nose zaštitnu masku za lice.

Program podržali: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Zaklada Kultura nova. Program je realiziran u okviru programa Refleks. Prostorima Palacha i Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 5 = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum