Otvorenje izložbe „U pokretu – o putujućim trgovcima kroz, i u Istri“ u porečkoj Maloj galeriji

Otvorenje izložbe „U pokretu – o putujućim trgovcima kroz, i u Istri“ bit će održano u četvrtak, 4. ožujka u porečkoj Maloj galeriji. Etnografsku izložbu ostvarenu u suradnji s Etnografskim muzejom Istre bit će moguće razgledati do 3. travnja od petka do subote, od 16 do 20 sati. Autorice izložbe su Mirjana Margetić (muzejska savjetnica pedagoginja i kustosica) i Nikolina Rusac (dokumentaristica i kustosica), a likovni postav potpisuje Tina Erman Popović.

„Izložba ukazuje na pojave iz svijeta trgovine u pokretu koja se odvijala na području Istre i bliže okolice u 20. stoljeću, s naglaskom na ruralne sredine. Nekadašnja trgovina u najvećoj mjeri odvijala se – u pokretu. Trgovci i obrtnici koji su nudili robu i proizvode morali su biti znatno pokretljiviji ne bi li našli put do kupaca. Time su trgovanje održavali živim i istovremeno olakšavali život ljudima u malim sredinama gdje nije bilo dućana ili je prometna povezanost bila loša. Četiri su glavne tematske cjeline ove izložbe. U prvoj cjelini naglasak se stavlja na trgovinu u pokretu – kako se i gdje kretalo te tko je i što sve prodavao. Sljedeća cjelina odnosi se na sajmove kao neizostavna mjesta odvijanja trgovine i sa značajnom društvenom ulogom. Unatoč patrijarhalnom sustavu, žene su u domeni trgovine nerijetko imale vrlo važnu i odlučujuću ulogu, o čemu je riječ u cjelini o ženskoj strani trgovine. Posljednja tema odnosi se na ilegalnu trgovinu, koja je, iako kao tajna, oduvijek bila prisutna u svakodnevnom životu žitelja Istre“, piše u opisu izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 1 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum