Projekcija filma „Radnička klasa odlazi u raj“ Marka Cvejića u Klubu Pulske filmske tvornice

Dokumentarni film snimljen u maniri cinéma véritéa „Radnička klasa odlazi u raj“, gorka posveta zaboravljenim junacima jugoslavenskog samoupravljanja čiju režiju potpisuje Marko Cvejić, bit će prikazan u četvrtak, 18.ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice. Večer će se održati uživo i putem Zooma, a razgovor s redateljem moderirat će Marko Zdravković-Kunac.

„“Radnička klasa odlazi u raj“ je film o položaju nekadašnje radničke klase u suvremenoj post-socijalističkoj Srbiji. Priča filma prati petoricu junaka kroz čiju svakodnevicu se analitički prikazuje socio – ekonomska situacija u zrenjaninskoj privredi, i njen realni utjecaj na živote desetine hiljada obespravljenih građana. Ukazivanjem na pojedinačne primjere klasičnih žrtava tranzicije i njihove borbe za egzistenciju, osvjetljava se jedno doba s manje poznatim a dragocjenim pričama koje je izmijenilo svet u kome danas živimo. Kroz lokalnu realnost tako dobivamo sinkretički uvid u problematiku, koja je karakteristična za sve suvremene tranzicijske države sveta“, piše u opisu filma.

Marko Cvejić rođen je 1978 u Zrenjaninu. Diplomirao je filmsku i kazališnu režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Osnivač je nezavisne produkcije Mandragora Film. Ima bogato iskustvo na svim područjima filmskog stvaralaštva. Vjeruje da je film medij koji krade trenutke stvarnosti i bilježi ih za vječnost. Uglavnom je zainteresiran za sinkretizam između dokumentarnog i artificijelnog, što je veoma primjetno kao najdominantniji izraz u njegovom djelu. Neopterećen od jezika, prostora i nacionalnog identiteta, njegovi filmovi predstavljaju širok dijapazon kulturne raznolikosti Balkana. Bavi se temama koje nisu svakodnevno zastupljene u medijskom prostoru, njegovi junaci su često antijunaci, marginalci i društveni otpadnici. Kao pretežno dokumentarni stvaralac smatra da se društvena angažiranost odražava u sposobnosti autora da prepozna potrebe vremena u kojem živi i da govori u ime mnoštva istomišljenika, koji nemaju mogućnost da kroz jezik pokretnih slika ukazuju na socijalne nepravde. Živi i radi na relaciji Ljubljana-Zrenjanin.

Ulaz na projekciju je besplatan. Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme. Ostali koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

https://bit.ly/2P1ByBw

Meeting ID: 835 7329 9919

Passcode: 607470

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova,

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum