Dvodnevni program posvećen Ivanu Martincu u Klubu Pulske filmske tvornice

Program posvećen redatelju, scenaristi, snimatelju, montažeru, pjesniku i kino pedagogu Ivanu Martincu održati će se u klubu Pulske filmske tvornice i na Zoom platformi u četvrtak 22. i petak 23. travnja s početkom u 20 sati. Program se realizira s namjerom da se djelovanje ovog izuzetnog stvaratelja i mislitelja djelomično predstavi putem projekcije filma „Martinac“ redatelja Zdravka Mustaća te projekcija njegovih filmova i tribine na kojoj će sudjelovati urednica i filmska kritičarka Diana Nenadić, filmska kritičarka i redateljica Višnja Vukašinović te njegov učenik, redatelj, snimatelj i pedagog Boris Poljak.

Ivan Martinac rodio se je u Splitu 1938. godine, a počeo je snimati filmove prema vlastitim scenarijima dok je studirao arhitekturu u Beogradu. Nastavio je u Kinoklubu Split i u produkciji profesionalnih filmskih kuća. Velike stvarateljske energije, britkih misli, nadahnjujući za suradnike, poticao je na bavljenje filmom i na stvaranje generacije splitskih kreativaca okupljenih oko Kinokluba Split. Svestrani umjetnik i intelektualac s naslovom ‘majstora eksperimentalnog filma’. Arhitektonska naobrazba utjecala mu je na rad, pa je gledatelj dojma da Martincu montažom češće upravljaju izražajna sredstva kao što su ritam, kompozicija, linija, ploha, boja, struktura, a ne logika zbivanja ili pravila filmskoga plana. Martinčev osnovni element filma je kvadrat, sličica, a ne kadar ili zbivanje u kadru.

Hrvatski filmski savez objavio je 2011. monografiju Ranka Munitića „Martinac“, a zasnovana je na razgovoru koji je 1981. njegov autor, filmski kritičar i publicist Ranko Munitić vodio sa splitskim majstorom eksperimentalnog filma i pjesnikom Ivanom Martincem.

Martinac je 2001 objavio svoju automonografsku knjižicu u prvom licu, koja uključuje i fragmente Munitićeva intervjua.

U četvrtak 22. travnja u 20 sati bit će prikazan biografski film „Martinac“ redatelja i njegovog učenika Zdravka Mustaća. Poslije projekcije publika u klubu PFT-a i internet publika telefonski će razgovarati s autorom filma, a razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

„Biografski film o životu i stvaralaštvu avangardnog splitskog filmskog redatelja i pjesnika Ivana Martinca (1937. – 2005.) Martinac je vrsta filma u kojem se u frenetičnom ritmu izmjenjuju izjave Martinčevih suvremenika, prijatelja i suradnika s mnoštvom inserata iz njegovih filmova te s prizorima iz postaja Beograd i Split na njegovom životnom putu, dočaravajući na taj način uz kompleksnost autorske osobnosti i njegova turobna životna putovanja. Filmski je to portret jedne izuzetne filmske pojavnosti. Autori ovoga dokumentarca, Mustać i Poljak, potekli su iz Kino kluba Split i ne začuđuje činjenica da su upravo oni odlučili snimiti film o Ivanu Martincu, bitnom autoru splitske škole filma“, piše u opisu filma.

U petak 23. travnja u 20 sati na programu su projekcije tri njegova istaknuta filma (“I’m Mad”, “Fokus” i “Monolog o Splitu”) te će se pred publikom u klubu PFT-a i internet publikom održati tribina posvećena Ivanu Martincu koju će voditi i sudjelovati urednica i filmska kričarka Diana Nenadić, filmska kritičarka i redateljica Višnja Vukašinović te njegov učenik, redatelj, snimatelj i pedagog Boris Poljak.

Ulaz na projekciju je besplatan. Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, mole se da se jave na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme. Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

Četvrtak:

http://bit.ly/ZMustacMARTINAC

Meeting ID: 820 1342 1263

Passcode: 651811

Petak:

http://bit.ly/MARTINACtribina

Meeting ID: 820 0286 7547

Passcode: 471431

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum