Filmska čuda u Gunji i Splitu

U Klubu PFF predstavljen Studio kreativnih ideja Gunja

Odnedavno su tradicionalne filmske večeri četvrtkom u Klubu Pulske filmske tvornice, zbog epidemioloških mjera koje dopuštaju najviše deset posjetitelja, nadograđene mogućnošću predstavljanja gostiju i praćenja programa putem Zooma. Nakon što se tako tjedan dana ranije, sa svojom višestruko nagrađivanom mediteranskom opservacijskom trilogijom predstavio snimatelj, redatelj i filmski pedagog Boris Poljak, ponikao iz poznatog Kino kluba Split, u četvrtak se, također putem Zooma, javio Marko Dugonjić, mladi redatelj i filmski pedagog iz Gunje.

Pored drvne industrije i poplave koja je 2014. zadesila ovo mjesto koje od Brčkog u BiH dijeli samo Sava, Gunja je danas poznata i po SKIG-u, Studiu kreativnih ideja Gunja, najzaslužnijem za činjenicu da je u posljednjih deset godina više od deset mladih iz Gunje diplomiralo neki od segmenata filmske umjetnosti, tako da se Gunja može pohvaliti najvećim brojem filmaša po glavi stanovnika (dva glumca, jedan redatelj, tri montažera, dva snimatelja, tri producenta, a neki još studiraju). „Čudo“ se sastoji u tome što, pogotovo nakon velikog iseljavanja zbog poplave, Gunja danas ima manje od 3000 stanovnika, ali, pojasnio je Dugonjić, dogodilo se i zato što je osim SKIGa jedina preostala aktivnost za mlade NK Jadran, „tako da su oni kojima nije išao nogomet dolazili u SKIG“.

Punog naziva Mutimedijalan centar Studio kreativnih ideja Gunja, SKIG u svom opisu djelatnosti ima poticanje na fotografsko, radijsko, televizijsko i video – filmsko stvaralaštvo te proizvodnju i edukaciju o elektroničkim medijima. SKIG je član Udruge za promicanje elektroničkih medija u odgoju i obrazovanju „Radio5+“, sa sjedištem u Zagrebu.

Odmah na početku Dugonjić je glavnu zaslugu za čudo zvano MMC SKIG (koje danas već ima više od 100 realiziranih audio-vizualnih uradaka) pripisao jednom iznimnom čovjeku, Josipu Kruniću. Ovaj umirovljeni nastavnik Hrvatskog jezika godinama je, još od 1976., u O.Š. Gunja vodio razne van nastavne aktivnosti (literarna i novinarska grupa, školski list, radio i TV grupe) nesebično dijeleći znanja usvajana kroz stalnu samo-edukaciju, kao i na Školi medijske kulture Ante Peterlić, koju u Zagrebu organizira Hrvatski filmski savez.

Početkom 2000-ih, kad su video kamere postale dostupnije, Krunić je osnovao i video  grupu, koja je ubrzo prerasla u SKIG.

U filmskom dijelu večeri prvi je prikazan kratki namjenski film „1. nevidljivi opanci“, parodija na reklame, ali i šaljiva kritika konzumerizma. Film je nastao u sklopu video radionice na Novigradskom proljeću, koju je godinama vodio upravo Josip Krunić.

U kontekstu izdavaštva MMC SKIG realizirao je promotivnu DVD kompilaciju pod nazivom KINO SKIG u trajanju od dva sata, kao i priručnik za školske filmske družine pod nazivom “Od ideje do premijere” u izdanju nakladničke kuće Profil iz Zagreba. U knjizi su korišteni različiti fotografski i tekstualni materijali i filmovi članova SKIG-a te posebice mentora Josipa Krunića koji je jedan od suautora priručnika.

Kad je prije deset godina Krunić umirovljen, neki njegovi bivši učenici već su bili studenti. Kako nisu željeli da se SKIG ugasi, osmislili su danas tradicionalnu Ljetnu školu filma Gunja, koja je održana čak i u godini poplave, pa i lani kad je snimljen internet film Filmcraft zoomologija: Prvi sastanak,  metafilmski mockumentary s radionice (Za)igranog filma na 11. Ljetnoj školi filma.

Prikazana su još dva uratka nastala u sklopu te škole: „Mane“, simpatična priča o stidljivom dječaku koji se zaljubi u fatalnu djevojku iz Zagreba, dok „Gunjah“ isprepliće maštu i realnost djevojčice koja čeka svoj rođendan.

Svakako najdojmljiviji film večeri bio je „Malo više kiše“ Marka Dugonjića. Taj njegov studentski rad je 2015. proglašen najboljim kratkim igranim filmom na Pulskom filmskom festivalu. Kroz dječju vizuru, nenametljivo je prenesena snažna i dirljiva priča o poplavi i ubrzanom odrastanju u nevoljama. Sama poplava se ni u jednom trenutku ne spominje – pratimo naizgled običnu dječju avanturicu „bijega od kuće“ na par sati vožnje biciklima, ali svaki kadar, kao i tužna i zamišljena dječja lica pričaju o stradanjima u njoj.

Na kraju večeri, moderator i voditelj PFT Marko Zdravković-Kunac najavio je i poseban program, hommage legendarnom splitskom avangardnom filmašu Ivanu Martincu, koji će biti održan u Kinu Valli. Slično kao što je Josip Krunić zaslužan za SKIG, Martinac je najzaslužniji za osnutak i snažnu umjetničku jezgru izraslu kroz Kino klub Split, kultnu filmsku udrugu koja iduće godine slavi svoj 70. rođendan.

Tekst: Daniela Knapić

Leave a Reply


9 − = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum