Održana Soundpainting radionica 2021. u Klubu Kotač DC-a Rojc

Soundpainting radionica 2021. održana je u klubu Kotač Društvenog centra Rojc od 12. do 16. travnja. Umjetnički voditelj je bio Neven Radaković (dirigent, skladatelj, teoretičar glazbe i glazbeni pedagog), a polaznici su bili Marco Quarantotto, Miroslav Tovirac, Afrirm Shehu, Marko Grbac Knapić i Luka Žužić. Izvršna producentica radionice je Mia Đurčević, a organizaciju i produkciju potpisuju Neven Radaković (glavni producent i organizator) i udruga Rondo Histriae (suorganizator). Partneri su klub Kotač i EDUSplash platforma. Radionica je ostvarena uz financijsku podršku Ministarstva kulture, Upravnog odjela za kulturu grada Pule i Istarske županije i realizirana u sklopu cjelogodišnjeg programa Soundpainting platforme Pula.

Tema ovog izdanja Soundpainting radionice je dvostruka uloga kompozitora-dirigenta u kontekstu real-time skladane izvedbe malog komornog ansambla bez samostalnog soundpaintera – njegova podvojena uloga: dirigenta-skladatelja s jedne, i glazbenika-izvođača sa druge strane.

Prošlogodišnja istraživanja Soundpainting platforme Pula 2020 na polju real-time kompozicije, te nekolicina Soundpainting performansa ostvarenih u 2020. sa manjim brojem izvođača (do pet glazbenika) nametnula su dotičnu problematiku kao umjetnički relevantnu i izazovnu: kako da jedna osoba bude nositelj dvojake uloge, da istovremeno sklada i vodi izvedbu, te sudjeluje u njoj kao glazbenik u sklopu samog ansambla?

Prepoznavanje i promišljanje dotične problematike pobudilo je potrebu za iznalaženjem novog Soundpainting koncepta (bez samostalne osobe dirigenta/skladatelja koji stoji ispred ansambla), a koji bi bio direktan rezultat sukusa četiriju artikuliranih zadataka kojima se bavila ova Soundpainting radionica: prilagođavanje Soundpainting znakovnog jezika – ili točnije rečeno – osmišljavanje novog, autorskog znakovnog jezika za real-time skladanje, koji bi, prvenstveno u tehničkom smislu, imao za cilj učiniti znakovnu komunikaciju praktičnijom, omogućavajući skladatelju/dirigentu – brzu komunikaciju s ostatkom benda, a dovoljno prostora da kao glazbenik unutar malog sastava – sudjeluje u izvedbi; osmišljavanje paketa praktičnih izvedbenih koncepata koji omogućavaju kreativnu, brzu i viještu kompozicijsku suigru unutar malog glazbenog sastava; osmišljavanje konceptualnih kompozicija temeljenih na praktičnim izvedbenim konceptima, s jasno određenim kompozicijsko-dramaturškim aspektima, koje bi se pokretale jednim znakom, i time omogućavale skladatelju/dirigentu kao glazbeniku – neometano sudjelovanje u njihovom izvođenju; osmišljavanje modusa zapisivanja i kreativne uporabe unaprijed skladnih glazbenih struktura u kontekstu real time kompozicije.

Rezultati radionice su novi autorski znakovni jezik koji za razliku od Soundpaintinga i ostalih znakovnog jezika za skladanje (Conduction by Lewerence “Butch” Morris), koristi samo jednu ruku u znakovnoj komunikaciji, i u svakom trenutku omogućava dirigentu/skladatelju – sudjelovanje u glazbenoj kreaciji; novi autorski paket izvedbenih koncepata prilagođenih umjetničkom izazovu malog ansambla bez samostalnog dirigenta/skladatelja; dvije nove konceptualne kompozicije; pisani kompozicijski materijal strukturiran na način da omogućava kreativnu upotrebu pojedinih kompozicijskih podstruktura.

Priredio B. V.

Fotografije Dejan ŠTIFANIĆ

Leave a Reply


+ 5 = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum