Otvorena izložba “Novigrad ispod površine” u muzeju Lapidarium

Izložba “Novigrad ispod površine: arheološka priča o početcima grada” otvorena je u petak, 2. travnja u Muzeju Lapidarium u Novigradu. Na izložbi su predstavljeni rezultati zaštitnih arheoloških istraživanja provedenih 2018. godine, pored hotela Cittar u Novigradu, prilikom kojih su pronađeni ostatci obrambenih zidina, ranosrednjovjekovni grobovi i brojni drugi arheološki nalazi. Kustosica ove izložbe mlada je arheologinja Anika Mijanović, a uz zabilješke, fotografije, izloške u vitrinama i video, predstavljena je i vizualizacija 3D modela lokaliteta.

Na dvojezičnim panoima (na hrvatskom i talijanskom), kroz kratke priče, fotografije i interpretacije moglo se tako doznati više o pronađenim ostatcima gradskih zidina, amforama, keramičkom i staklenom posuđu, metalnim pronalascima, brončanim predmetima (kopče, fibule, igle za šivanje, naušnice), te koštanim češljevima.

Kao zanimljivost, u jednom dijelu muzeja napravljena je “arheološka soba” namijenjena posebno svima onima koji nisu iz arheološke struke, kako bi doznali više o tome koliko jedno arheološko istraživanje generira nalaza, i na koji način se oni pohranjuju i obrađuju. Tu se nalaze brojne kutije s pronađenim materijalima, arheološki pribor, tipizirani obrasci za unos podataka prilikom obrade pronalazaka i slično.

Ravnateljica muzeja dr. sc. Jerica Ziherl istakla je da ova arheološka istraživanja na materijalni način potvrđuju određene povijesne činjenice, a za dvije godine slijedi kopanje i istraživanja ispod trga koja će opovrgnut ili potvrdit pretpostavke da je Novigrad bio srednjovjekovni gradić koji se razvio iz rimskog kastruma (civilnog naselja s mogućnošću obrane).

Kustosica je istakla: “Sudjelovala sam u ovom zaštitnom arheološkom istraživanju, a voditelj istraživanja je bio arheolog Vjekoslav Iličić. Ovo istraživanje odnosno njegovi rezultati značajni su jer do sada otkriće zidina nigdje nije bilo zabilježeno, što je važno za razumijevanje početka razvoja grada. Pronašli smo i ranosrednjovjekovne grobnice s bogatim nalazima unutar njih kao što su brončane pojasne kopče, brončane naušnice buzetskog tipa i drugo, a sve datira od sredine sedmog stoljeća do početka osmog stoljeća. Taj se prostor kasnije koristio i kao groblje, te smo tu našli pojedinačne i dječje grobove s početka srednjeg vijeka, ali i masovnu grobnicu koja se smjestila u prolazu između zidova. Kada govorimo o sedmom stoljeću, pokojnici su se pokapali izvan grada, na temelju rimske tradicije, a kasnije tijekom srednjeg vijeka ta se tradicija više ne poštuje toliko tako da se ukopi vrše i unutar grada. Većina nalaza pronađena je u grobovima uz pokojnike kao njihovi osobni predmeti.

Zanimljiva je priča oko tih češljeva, jer se u grobnicama dimenzija 60×40 cm znalo naći mnoštvo češljeva, ali unutra je bilo pokopanih barem sedamnaest tijela, jer se dugo vremena koristila ta, vrlo vjerojatno, obiteljska grobnica. Imali su naviku da ih pokapaju zajedno s češljevima, jer se pretpostavlja da je to bio neki odraz njihovog svakodnevnog života. Koštani češljevi koristili su se za raščešljavanje kose i brade, pa i u pripremi pokojnika za ukope. Češljevi su uglavnom izrađeni na isti princip, no ima ih raznih dimenzija, sa širim i užim zupcima, neki su ukrašeni, a neki ne. Na grobovima nisu pronađeni natpisi, jer potječu iz razdoblja kada nisu baš puno pisali, a nije se radilo ni o toliko značajnim pripadnicima zajednice da bi ostali posebno zabilježeni, jer da je tako, bili bi pojedinačno pokapani. Nakit iz tog razdoblja je više-manje isti svugdje, imali su lokalne radionice gdje su proizvodili masovno nakit i nošnje. Trenutno pišemo znanstveni članak o samom istraživanju, a kasnije će izaći i katalog izložbe”, pojasnila je kustosica Anika Mijanović.

Pronalasci su za sada pohranjeni u prostorima Muzeja grada Umaga, ali radimo na tome da se taj materijal preseli u Novigrad, a namjera je ravnateljice Ziherl te da pronalasci budu trajno izloženi i vidljivi u muzeju. Izložba je ostvarena sredstvima Grada Novigrada, a može se razgledati do 9. svibnja.

Tekst i fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


4 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum