Borba za pravo na stan

KINO: IZBAČENI, redatelja Fredrika Gerttena

Trenutno se u hrvatskim kinima prikazuje višestruko nagrađivani dokumentarac „Izbačeni“ (Push), švedskog redatelja, novinara i aktivista Fredrika Gerttena, kojemu nije bilo teško svratiti do Hrvatske da bi predstavio svoj film.

Nakon gostovanja u zagrebačkom Dokukinu KIC, Gertten je 1. svibnja u pulskom Kinu Valli razgovarao s arhitekticom Helenom Sterpin o globalnoj krizi stanovanja i svojem dokumentarcu. Gerttenov film bavi se problemom sve većeg manjka stambenih prostora za obične ljude, koji je prisutan u brojnim razvijenim ekonomijama svijeta. Suština problema je u tome da moćni investicijski fondovi otkupljuju i renoviraju nekretnine u atraktivnim gradskim četvrtima, a zatim ih prodaju po cijenama koje su nedostupne prosječnim ljudima.

Paradoksalno je da tako ulažu novac i veliki mirovinski fondovi, čime zapravo zagorčavaju život onima (radništvu i srednjoj klasi) o čijoj bi se budućnosti trebali brinuti. Osoba koja povezuje cijelu priču i narativno spaja slučajeve iz raznih krajeva svijeta je Leilani Farha, u to vrijeme posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za stambenu problematiku čiji angažman izvire iz svakog kadra filma.

Ponajprije valja naglasiti da je ovdje riječ o iznimno skupoj i zahtjevnoj produkciji, koja je apsolutno nedostupna, primjerice, hrvatskim redateljima koji se bave sličnim temama. Mogućnost snimanja na svim kontinentima u iznimnoj kvaliteti, prisustvovanja sastancima vođa najvećih svjetskih gradova ili vođenja intervjua s Nobelovcem Josephom Stiglitzem doista je privilegij koji nije dostupan svakom redatelju.

No, Gertten je tu produkcijsku prednost iskoristio vrlo spretno, režirajući film koji je iznimno angažiran, a ujedno razotkriva brojne kontroverze današnjih društveno-političkih i financijskih sustava. Povrh toga, dokumentarac je i vrlo filmičan i vizualno nadahnut, budući da Gertten svojim vizualnim stilom dojmljivo predočava urbani kontekst današnjeg svijeta.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 2 = 7

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum