Dvodijelna filmska svečanost Pulske filmske tvornice u kinu Valli

Sedam starih i jedan novi pulski film

• Svoj doprinos obilježavanju Dana Grada Pule sinoć su u Kinu Valli predstavnici Pulske filmske tvornice dali dvodijelnom filmskom svečanošću na kojoj je u prvom dijelu obilježeno pokretanje nove interaktivne internetske stranice na kojoj će biti pohranjeno ono što se uspjelo sačuvati od tzv. amaterskih radova, odnosno neprofesijskih filmova Istre i Pule, dok je drugom dijelu večeri premijerno prikazan novi film Elvisa Lenića „Monolog o Puli“.

Kako je na početku objasnio voditelj Pulske filmske tvornice, Marko Zdravković –Kunac, od jučer je unutar stranica Pulske filmske tvornice dostupna jedna nova – Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre koja se polako popunjava. Sadržavati će filmove koji su snimani na 8 i 16-milimetarskim vrpcama, VHS-u, mini DV-u i drugim formatima, a vremenom propadaju i kako bi se sačuvali potrebno ih je digitalizirati jer su vrijedan povijesni dokument lokalne kulturne baštine. Važno je naglasiti da autori koji su u posjedu filmskih materijala mogu svoje filmove prijaviti popunivši prijavnicu na stranicama Zbirke, a sakupljeni materijal će Pulska filmska tvornica digitalizirati i putem nove stranice dati na besplatno korištenje javnosti. U fizičkom obliku, prema želji autora i vlasnika, sva do sad a i u buduće prikupljena filmska građa biti će trajno sačuvana u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Na Zbirci zajedno rade Sanda Letonja-Marjanović, Velimir Todorović i Marko Zdravković-Kunac.

Kao ilustracija, u Kinu Valli prikazano je sedam filmova koji su već uploadani na stranicu: Prvi je bio učenički rad iz 1985. danas u dijaspori afirmiranih pulskih umjetnika Goran Parlova i Nadana Rojnića, kratki animirani film”2001″, nastao u pulskom ŠPUD-u, pod mentorstvom profesora Ivana Obrovca. Zatim je prikazan također animirani film “Staro i novo” iz 1979. godine, duhoviti učenički rad Damira Bibera, nastao u suradnji Kino kluba Arena i OŠ 43. Istarske divizije. Preostali prikazani filmovi nastali su u sklopu Kino kluba Jelen: dokumentarni film Marka Bušića “Bumbarska fešta” iz 1973., te također dokumentarni film Mira Ploja “Amen” iz 1970., koji prati jednu akciju/performans kad je skupina pulskih mladića nosila veliki križ od Portarate do crkve sv. Antuna. Posjetitelji su još imali prilike pogledati dokumentarno-eksperimentalni film „Bokaleta“, rad Boška Obradovića iz 1968., te film „Moja ulica”, za koji nema potpisanih autora, a prikazuje pulski centar kako je izgledao 1964. godine.

U drugom dijelu filmski autor i kritičar Elvis Lenić premijerno je predstavio svoj novi film „Monolog o Puli“, inspiriran kultnim „Monologom o Splitu“ slavljenog splitskog filmskog eksperimentatora Ivana Martinca. Kako je Lenić pojasnio, nemoguće je doslovno preslikati taj uradak, ali je film „Monolog o Puli“ svojevrstan hommage tom remek-djelu, u smislu da se u izradi (uz veliku pomoć Zdravkovića – Kunca kao montažera i producenta) nastojalo zadržati Martinčevu sedmominutnu formu, isti broj kadrova, glazbenu podlogu (Ravelov „Bolero“) te brzu izmjenu prizora grada, plaže i groblja. Dodatna poteškoća bila je u velikom poslu pregledavanja kompletnog sačuvanog materijala iz arhive Kino kluba Jelen, kako bi se odabrali kadrovi za ovaj meta-film.

Naime ti su materijali, zbog neuvjetnih prostora gdje su godinama bili pohranjeni, različite kvalitete, za mnoge je filmove izgubljen ili oštećen tonski zapis, neki su crno-bijeli a neki u boji ili sepija efektu, a i sami motivi nisu striktno vezani za Pulu. Rezultat možda nije na razini filma kojem je posvećen, ali je svakako – posebno Puležanima – zanimljiva kartolina Pule iz tih vremena.

Svečani programi PFT-a povodom Dana Grada Pule i 10. rođendana Kluba PFT-a nastavljaju se u četvrtak, 6. svibnja, kad će se u Kinu Valli održati svečana sjednica s dodjelom priznanja i projekcijom izbora iz desetgodišnje produkcije PFT-a, a nastavlja se izložbom i proslavom u samom Klubu.

Tekst Daniela KNAPIĆ

Leave a Reply


− 1 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum