Predstavljane publikacije „Predmeti sjećanja. Zbirka Suveniri, suvremena interpretacija tradicijske kulture“

Predstavljanje publikacije „Predmeti sjećanja. Suveniri, suvremena interpretacija tradicijske kulture“ bit će održano u četvrtak, 13. svibnja u 18 sati u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Publikaciju će predstaviti Nataša Urošević, docentica s pulskog Sveučilišta; Lidija Nikočević, viša kustosica Etnografskog muzeja Istre i Mario Buletić, autor publikacije i viši kustos Etnografskog muzeja Istre. Grafičku pripremu publikacije izradila je Tihana Nalić.

„Sadržajnu okosnicu ove publikacije čini stručna obrada i analiza istoimene muzejske zbirke. Otvara se osvrtom na karakteristike i višeslojnost značaja muzejskih zbirki kao predmeta baštine. Pogled se potom usmjerava na proces stvaranja muzejskih zbirki Etnografskog muzeja Istre općenito te zbirke Suveniri posebno. Što je suvenir te koje mogu biti neke od njegovih uloga i funkcija u životnim i društvenim procesima neka su od pitanja na koja se traži odgovor. Obrađuje se tema nastanaka istarskog suvenira i njegove kategorizacije, odnosno koja su svojstva poželjna da suvenir kao predmet u lokalnom kontekstu bude prihvaćen i doživljen kao višeznačajan materijalni svjedok prostora, vremena, kulture kao načina života ljudi u širem smislu. Središnji dio publikacije čine sadržajna obrada, primjena različitih pogleda i pristupa u analizi zbirke Suveniri. Zaključne riječi služe za stvaranje smjernica daljnjih istraživanja teme suvenira i za razvoj same zbirke“, piše u pozivu predstavljanja publikacije.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 2 = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum