Izložba “Uslojeni horizonti svjetla” u pulskoj galeriji HDLU-a Istre

Izložba naziva “Uslojeni horizonti svjetla” bit će otvorena u petak, 25. lipnja u 19 sati u pulskoj galeriji HDLU-a Istre. Riječ je o samostalnoj izložbi troje autora: Darka Brajkovića Njape, Slađana Dragojevića i Mirande Legović, članova HDLU-a Istre, te ujedno petoj samostalnoj izložbi u sklopu programa HDLU-a Istre za 2021. godinu. Kustos izložbe je Eugen Borkovsky. Snimak otvorenja i postava izložbe bit će moguće pregledati i online na službenim internetskim stranicama HDLU-a Istre, kao i na Facebook stranici i YouTube kanalu udruge.

„Izvan površnog pogleda, skriveno u slojevima oblika, titra postojanje kojime je prožet univerzum. Iako je pojam „univerzum“, poput pojma „ljubav“, otrcan i zlorabljen, ovdje ga prizivam u najdoslovnijem obliku: univerzum kao nepojmljivo prostranstvo energija mikro i makro pojavnosti čiji smo mi, ljudi recentnog trenutka, mali djelići. Kvantna fizika i suvremena filozofija govore o tome. Svijet oko nas pokazuje se kao nesigurno i uz to proizvoljno interpretirano okruženje. Ljudski mozak je priprosta i nerazvijena tvorevina te nije u mogućnosti spoznati ono što ne vidi, ono što ne čuje, ono što ne može opipati ili okusiti. Bit događanja ostaje neprimijećena. Zbog oskudnih i nerazvijenih osjeta, stanovnik malog planeta u zakutku svemira, od straha je morao izmisliti bogove i vragove, materijalne vrijednosti poput zlata i moneta. Podijelio se po vjerama i nacijama. Ovisnost o religiji odaje naš strah i neznanje. Nacionalnosti su segregacije kojima se opravdava osvajanje i ograničavanje tuđe kvalitete života. Najviše krvi tijekom povijesti čovječanstva proliveno je pod vjerskim i nacionalnim barjacima. Smiješne su čvrste teritorijalne podjele prema jeziku. Još je smješnije da pojašnjena o okruženju i klimatskim mijenama, u obliku rigidnih pravila, dodjeljuje neki bradati čovjek koji živi na oblacima. Mnogo morbidnija, dramatičnija je nametnuta koncepcija borbe protiv nevidljivog neprijatelja“, piše kustos Borkovsky u uvodu opisa izložbe.

Darko Brajković Njapo rođen je 1986. u Puli. Prve kontakte s likovnim oblikovanjem ostvaruje u kamenoklesarskoj radnji djeda Petra Jurića u Pazinu. Rano pokazuje interes za trodimenzionalno oblikovanje. Ostvario mladalačke cikluse: Zečevi – mjesečari; Morski psi. Pohađao klesarsku radionicu Siparis (Janez i Aleš Pirnat, Katoro, Umag). Sudjelovao u radu galerije “Um-art” (voditelj A. Bumbak). Učesnik je projekta Suvremenost 2002. (mladi Istre). Kreativno se druži s umjetnikom Andrejem Zbašnikom i performerom Davidom Belasom. Izlagao na mnogobrojnim selektiranim kolektivnim i samostalnim izložbama. Nagrađen je Prvom nagradom na „16. međunarodnoj izložbi minijatura“ u Zaprešiću, 2013. godine te nagradom HDLU Istre 2021. godine. Član je HDLU Istre.  Živi i radi između Grožnjana i Umaga u Istri.

Slađan Dragojević, fotograf i ultramaratonac rođen u Hrvatskoj. Živi u Bujama. Samostalno izlagao u Grožnjanu, Puli, Varaždinu, Rovinju, Umagu, Trstu, Zagrebu, Šibeniku i Bujama. Učestvovao u mnogobrojnim selekt. likovnim projektima. Diplomirao fotografiju na Visokoj strukovnoj školi u Sežani (SLO). Nagrađivan nekoliko puta. Radio kao voditelj programa Grad. gal. Orsola Buje. Član HDLU Istre.

Miranda Legović rođena je 1961. godine u Čakovcu. Završila je ŠPU u Zagrebu, odjel fotografije. Radove je predstavila na cca 20 samostalnih i 40 kolektivnih, selektiranih, likovnih prezentacija u domovini i inozemstvu. Njeni su radovi objavljeni kao naslovnice ili ilustracije mnogih monografijskih, reklamnih i kataloških izdanja. Dobitnica je nekoliko priznanja. Održala je mnogobrojne edukacijske radionice. Bila je inicijatorica i/ili članica žirija za više likovnih manifestacija (HR, SLO, I, BiH…). Organizatorica je i inicijatorica međunarodnih likovnih događanja u Novigradu, (Zaj. Talijana, Foto-extempore Novigrad…). O njenom radu objavljeno je mnoštvo recenzija, komentara, intervjua i sl. u javnim medijima. Članica je HDLU Istre, ima status Samostalnog umjetnika, (HZSU Zagreb). Živi i radi u Novigradu/Grožnjanu, Istra.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum