Simpatičan dokumentarac o rodama i ljudima

KINO: STARAC I RODA, redatelja Tomislava Jelinčića

Tijekom lipnja u domaća kina sletio je dugometražni dokumentarac „Starac i roda“, redatelja i televizijskog novinara Tomislava Jelinčića, koji je imao iznimno dobru promociju u hrvatskim medijima.

Dijelom je razlog tome televizijska slava autora, a dijelom i medijski razvikana tema kojom se bavi. Jelinčić u svom filmu obrađuje ljubav između rode Malene, koja gotovo tri desetljeća živi u Slavonskom Brodu sa svojim dobročiniteljem Stjepanom Vokićem, i Klepetana koji svakog proljeća dolijeće iz dalekih krajeva da bi s Malenom napravio potomstvo.

Iako bi takva tema možda bila zanimljivija nekom inozemnom gledatelju koji ne zna ništa o tom slučaju, za razliku od nas Hrvata, redatelj Jelinčić se je prilično dobro snašao u cijeloj priči. Pritom je imao sreću da je umirovljenik Vokić vrlo zanimljiva osoba, svojevrsni osobenjak dobrog srca i slabih socijalnih vještina, koji se puno bolje snalazi sa životinjama nego s ljudima, a film se više bavi odnosom njega i rode Malene, kako to hemingvejski intoniran naslov sugerira, nego „ljubavnom“ pričom između Malene i Klepetana.

Ako tome pridodamo vizualnu privlačnost filma (snimatelj Alan Stanković), rezultat je vrlo simpatičan i prihvatljiv širokom rasponu gledatelja, od osnovnoškolske djece do umirovljenika. Kako to lokalni svećenik u jednoj sekvenci filma vrlo slikovito predočava, ova priča o rodama ujedno je i priča o ljudima i njihovim odnosima.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


5 + = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum