68. Pula: Pulska filmska tvornica dobitnica nagrade Marijan Rotar

Nagrada Marijan Rotar uručena je Marku Zdravkoviću-Kuncu, osnivaču i predsjedniku Pulske filmske tvornice za doprinos pulskoj filmskoj kulturi u utorak, 20. srpnja u pulskoj Areni.

„Pulska filmska tvornica je jedna od rijetkih pulskih tvornica koja i dalje radi, u kojoj grupe posvećenih entuzijasta već godinama predano stvaraju kratke dokumentarne, igrane i eksperimentalne filmove te ih prikazuju na tvorničkim okupljanjima i šalju na revije i festivale. Ova tvornica brine o mladima i djeci, organizira im radionice iz filmske kulture, uči ih kako da naprave animirani film, i vizualiziraju svoje nesputane ideje. Mjesto je to i u kojem se predstavljaju mladi autori, projiciraju recentni filmovi i filmski klasici. Radnici ove tvornice restauriraju pulsku filmsku povijest, vade iz naftalina arhivske mozaike Kino kluba Jelen i udahnjuju im novi filmski život“, kazala je voditeljica Dijana Vidušin prije dodjele nagrade koju je Zdravkoviću-Kuncu uručio predsjednik upravnog vijeća festivala Miodrag Čerina.

„Zahvaljujem svima koji su zaslužni za ovu nagradu, a to su prije svega brojni članovi, voditelji i edukatori unutar PFT-a bez kojih ona ne bi mogla postojati niti ostvariti toliko puno programa. Tvornica je počela unutar ovog festivala 2004. godine. Nakon toga stvorila se kritična masa ljudi koji se tijekom cijele godine žele baviti filmom. Osnovali smo udrugu i dobili klub 2011. godine, a sljedeće godine ćemo biti punoljetni i moći raditi još divlje i žešće stvari. Sve se to napravilo iz ideje da je film medij i da svaki čovjek ima priču koju može ispričati putem tog medija“, kazao je Zdravković-Kunac.

Nakon dodjele publika je mogla pogledati kratki film Elvisa Lenića „Hommage Puli“ nastao u produkciji Pulske filmske tvornice.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 7 = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum