Art Matanić za kraj

PULSKI FILMSKI FESTIVAL – 6. DAN

Zadnji film u domaćem programu zove se „Zora“, baš kao i znameniti američki prvijenac velikog njemačkog redatelja Friedricha Wilhelma Murnaua (1888 – 1931).

Oba filma započinju prikazom života bračnog para u ruralnoj provinciji, ali tu svaka sličnost prestaje. Matanić se tematski i stilski potpuno priklonio hermetičnom art filmu (otuđeni likovi, tajanstvene sile koje utječu na njihove živote, dugi kadrovi i spori ritam, komorna atmosfera) i to nije ispalo najsretnije rješenje. Zamišljen kao drugi dio trilogije „Sunce“, „Zora“ je potpuno drugačiji film i znatno manje dojmljiv od vrlo uspješnog „Zvizdana“.

Ako rezimiramo ovogodišnju osrednju ponudu domaćeg programa, očito se kao najcjelovitiji i najdorađeniji film izdvaja Ogrestin „Plavi cvijet“. „Murina“ je razglašenija i međunarodno afirmiranija, ali Ogresta je ipak pokazao veću razinu dosljednosti i redateljske samodiscipline od Antonete Alamat Kusijanović.

Branko Scmidt napravio je korektnu dramu o braniteljima (A bili smo vam dobri), a Stanislav Tomić nije baš uspio ispisati čistokrvnu posvetu američkim žanrovskim klasicima (Po tamburi), kao što filmolog Mario Vrbančić nije uspio u svojem niskobudžetnom prvijencu (Menhetenska odiseja). Ostaje nam da vidimo što će odlučiti žiri. Za razliku od prethodnih godina, nagrade neće biti poznate tijekom dana, nego će se saznati tek večeras na svečanom proglašenju u Areni.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


9 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum