Predstavljen program 23. Media Mediterranea festivala udruge Metamedij

Inscenirana autentičnost

• Konferencija za medije povodom 23. Media Mediterranea festivala (od 5. do 7. kolovoza 2021.) u organizaciji udruge Metamedij održana je u četvrtak, 29. srpnja u pulskoj galeriji Srpskog kulturnog centra u Istri. Na konferenciji su govorili Milan Rašula u ime domaćina, direktor festivala Marino Jurcan, izvršna producentica radionice i izložbe Spekulativne dizajnerske prakse Marijeta Bradić, izvršna producentica festivala Ivana-Nataša Turković, te finalistice natječaja Zlatna lubenica 5.0: Mia Miletić i Dora Ramljak.

Marino Jurcan je predstavio govornike i zahvalio SKUC-u koji će biti domaćin ovogodišnje izložbe Zlatna lubenica 5.0. te je predao riječ Milanu Rašuli.

– Drago mi je da udruga Metamedij i ove godine organizira tu izložbu u našem prostoru pa možemo reći da je to već postala tradicija. To nam je uvijek čast i zadovoljstvo jer na taj način mi obogaćujemo i naš godišnji sadržaj. S druge strane drago nam je biti u izravnoj konekciji s raznim udrugama našeg grada jer mi nismo centar koji se isključivo referira na srpsku kulturu. Orijentirali smo se na urbanu kulturu stoga nam je drago što nam Zlatna lubenica ponovo dolazi u goste, kazao je Rašula.

Jurcan je kazao da je tema festivala „Inscenirana autentičnost“, a jedan od njegovih ciljeva je popularizirati suvremenu umjetnost i propitivati različite društvene trendove kroz prizmu novih medija. Riječ je potom preuzela Marijeta Bradić koja je pojasnila ovogodišnju temu:

– Tema ovogodišnjeg festivala je „Inscenirana autentičnost“, a kustosku koncepciju potpisuje Ivana Tkalčić, dok je za rješenje vizualnog identiteta festivala zaslužna dizajner Oleg Šuran. Temom festivala želimo preispitati odnos autentičnog i unaprijed isplaniranog i insceniranog – kako u kontekstu turizma iz kojeg taj pojam izvorno i dolazi, tako i u digitalnom okruženju distribucije informacija na društvenim mrežama i u medijima. Na ovu se temu nastavlja i tema radionice spekulativne dizajnerske prakse koja započinje od ponedjeljka 2. kolovoza i traje do 7. kolovoza, dakle subote koja je ujedno i zaključni dan festivala kada će biti održana izložba radova s radionice u prostoru Društva arhitekata Istre. Tema radionice je „Proširena autentičnost“ i njome želimo ispitati problem identiteta na društvenim mrežama u kontekstu distinkcije stvarnog i izmišljenog, a vodit će ju Jasna Dimitrovska (Berlin) i Peter Purg (Nova Gorica), kazala je Bradić.

Ivana-Nataša Turković govorila je ostalim programima festivala:

– Festival se otvara u četvrtak, 5. kolovoza izložbom Zlatna lubenica 5.0 u SKUC-u. Radi se o izložbi koja je rezultat natječaja za mlade autorice i autore iz područja suvremenih umjetničkih praksi i specifično novomedijske umjetnosti. I ove je godine pristigao veliki broj prijava na natječaj i četveročlani žiri u sastavu Oleg Šuran (UMAS), Olga Majcen Linn (kustosica, Kontejner), Hrvoje Hiršl (umjetnik, istraživač i dizajner) i Anja Maleć (prošlogodišnja pobjednica) odabrao je sedam radova koji će biti predstavljeni na izložbi. Izložba gostujućih autora bit će otvorena naredni dan, 6. kolovoza na dvije lokacije: Centar za mir i razvoj i Augustov hram na Forumu. Na njoj će biti izloženi radovi novomedijskih umjetnika koji propituju različite teme. Autori su: Hrvoje Hiršl, Alex Brajković, Tjaša Kalkan, Luka Kedžo, Luana Lojić, Niko Mihaljević i Lana Stojićević. Festival završava u subotu, 7. kolovoza u prostoru DAI-SAI gdje će osim radova spekulativnog dizajna biti predstavljen i zvučni spekulativni soundscape kojeg potpisuje Branko Škara, kazala je Turković.

Mia Miletić se osvrnula na važnost natječaja i izložbe Zlatna lubenica za mlade autore:

– Natječaj i nagrada otvaraju prostor neafirmiranim umjetnicima na što se ne nailazi baš tako često u galerijskom i muzejskom svijetu. Osobno smatram da odabrana selekcija donosi svježi pristup jednoj kolektivnoj misli. Ono što je potrebno naglasiti je to da je izložba svake godine sve razvedenija te da se na njoj mogu pronaći raznoliki pristupi – ne samo konceptualno već i medijski, a predstavlja neka šira gledišta umjetničkih praksi mladih umjetnika. Nagrada kao takva je bitna zato što pomaže umrežavanju mladih s različitim institucijama i proširuje područje daljnjih suradnji, zaključila je Miletić.

Na nju se nadovezala i Dora Ramljak koja je kazala da na sceni nedostaje razmjena znanja i iskustava:

– Nagrada je stoga važna za daljnji razvoj mladih umjetnika i po meni je jako bitno što osvjetljava činjenicu da u Puli postoje umjetnici koji produciraju radove neke novije umjetničke prakse, kazala je Ramljak.

Osim Miletić i Ramljak na izložbi će se predstaviti i Domagoj Burilović, Valerija Djanješić, Teuta Gatolin, Kristina Marić, Toni Mijač i Andrejs Poikāns.

Jurcan je istaknuo da je Zlatna lubenica jedina takva nagrada u Puli te da je udahnula neki novi život i energiju na festivalu.

– Budžet festivala je mali, svega 50 tisuća kuna, ali unatoč tim skromnim sredstvima nastavljamo ga organizirati jer smo svjesni njegove važnosti pogotovo za mlade umjetnike, dizajnere i sve one koji se žele izraziti putem novih medija i novih umjetničkih praksi. Svake nam je godine izazov raditi i organizirati festival, a pogotovo u vremenima korone, no i na to smo se uspjeli naviknuti, kazao je Jurcan koji se zahvalio svim suradnicima na festivalu, medijskim pokroviteljima te donatorima: Zakladi Kultura nova, Ministarstvu kulture i medija RH, Gradu Puli i Gradu Sisku.

Izvor

Leave a Reply


6 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum