Predstavljen program Pulskog filmskog festivala

Na ovogodišnjem 68. izdanju očekuje nas preko četrdeset filmskih projekcija, šest izložbi, predstavljanje knjige i bogat glazbeni program.

Konferencija za novinare uoči ovogodišnjeg, 68. Pulskog filmskog festivala održana je u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu. Pored predstavnika medija, filmskih umjetnika i partnera Festivala, nazočili su ravnateljica Javne ustanove Pula film festival  Gordana Restović, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Pavo Marinković te predstavnici Ministarstva kulture i medija, državni tajnik Krešimir Partl, i načelnica sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, Vjera Matković.

Ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović uz pohvale novom umjetničkom ravnatelju, koji se u zahtjevnim uvjetima i kratkom vremenu po njenom sudu odlično snašao, istaknula je: “Filmovi će se  prikazivati na četiri lokacije, a s izložbama i ostalim popratnim programima ukupno je čak 13 lokacija. U Arenu se neće ulaziti s kovid putovnicama, broj gledatelja će biti ograničen na 1500 mjesta uz poštivanje epidemioloških mjera.”

Pavo Marinković, od ove godine po prvi put u ulozi umjetničkog ravnatelja Pulskog filmskog festivala, nastojao je približiti prisutnima ovogodišnji program Pulskog filmskog festivala. Kako je situacija, ne samo u Hrvatskoj već i u svjetskim okvirima prošlu godinu bila izazovna za filmsku industriju, postajala je bojazan da će se na ovogodišnjoj Puli u domaćoj konkurenciji predstaviti svega dva filma. Na kraju je uvršteno šest kvalitetnih naslova, renomiranih hrvatskih redatelja. Manjinske koprodukcije prikazat će se u sklopu Međunarodnog programa, tri koje su dovršene od čak dvadesetak u postprodukciji, a bit će tu i sedam novih europskih ostvarenja, koji prikazuju društvene odnose koji su imanentni Europi i Hrvatskoj, a nalaze se u produkcijskim gabaritima hrvatske kinematografije. „Pokušao sam se u programskom smislu približiti onome što je naša stvarnost“, dodao je. Po Marinkovićevim riječima, ovogodišnja je posebnost što će svaki dan festival imati neku svoju tematsku odrednicu, pa ćemo tako imati dan “politike”, dan “smijeha“, dan “adrenalina” pri čemu je posebno izdvojio svjetsku premijeru filma „Južni vjetar 2“, za koji kaže da već sada prodaja karata pokazuje da će publika na njega dobro reagirati. “Cilj je stvoriti tematske blokove ne bi li zadržali publiku na drugim projekcijama.“

Velikim uspjehom smatra što će žirijem Hrvatskog programa predsjedati višestruko nagrađivani scenarist i redatelj, Oskarovac Paweł Pawlikowski. “Počašćeni smo što dolazi međunarodni redatelj takvog kalibra i da je prihvatio predsjedavati pulskim žirijem. Bitno je da se naučimo gledati očima drugih, da prekinemo “ćakule” s pulskim nagradama, okrenemo se promoviranju filma i prepustimo u ruke nepristranim, pametnim ljudima koji će donijeti prave odluke”, naglasio je.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija, Krešimir Partl čestitao je umjetničkom ravnatelju Pavi Marinkoviću, zahvalio na trudu i angažmanu. Istaknuo je kako je Marinković svojim programom pokazao zaokrete u festivalu, a posebno važnim smatra program industrije, kao potpore mladim filmskim umjetnicima, održavanje okruglih stolova o financiranju filmskih projekata i dovođenje regionalnih fondova.

68. Pulski filmski festival počinje 17. i traje do 24. srpnja. Očekuje nas preko četrdeset filmskih projekcija, šest izložbi, predstavljanje knjige i bogat glazbeni program. Ulaznice se mogu kupiti na Festivalskom info punktu na Giardinima, na mrežnoj stranici Pula film festivala, www.pulafilmfestival.hr, na kojoj se možete informirati o projekcijama filmova i ostalih popratnih programa.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum