Seminar i radionica “Carnatic Rhythm foundations” u DC-u Rojc

Voditelj i mentor Alex Brajković održat će seminar i radionicu naziva „Carnatic Rhythm foundations“ od 12. srpnja do 2. kolovoza u Koncertnoj dvorani Rondo Društvenog centra Rojc u Puli.

Karnatička glazba ili južnoindijska klasična glazba je snažno obilježena njenim vrlo naprednim ritmičnim sistemom – najkompleksnijim ritmičkim sistemom na svijetu. Ta kompleksnost mogla se razviti kroz tisuće godina tradicije isključivo zbog njenog jednostavnog pristupa u razumijevanju ritmova. Indijski ritmički sistem sveden je na matematiku koju je moguće instantno prakticirati koristeći cijelo tijelo – glas i pljeskanje.

Uz pomoć ta dva instrumenta svatko može doživjeti kompleksne poliritmove i na vrlo fizički način osjetiti ritmove. Nakon takvog načina učenja ritmova primjena istih na bilo koji glazbeni instrument postaje znatno olakšana.

Carnatic Rhythm foundation je koncipiran kao seminar u trajanju od mjesec dana u kojem polaznici prolaze kroz osnovne ritmičnog aspekta karnatičke glazbe. Seminar/radionica ima ograničen broj prijavljenih polaznika, besplatna je, i provodi se u skladu sa trenutnim epidemiološkim mjerama.

Plan i program:

12. 7. Cjelodnevni intenziv uživo – bez instrumenata, isključivo pljeskanje i pjevanje ritmova, upoznavanje s konakkol vokabularom i prakticiranje osnovnih poliritmova.

Tala system, Gati, Jathi i teorija indijskog ritma.

Tisra, Chatusra, Khanda, Misra, Sankirna – Anuloma Pratiloma kombinacije.

Vježbe za doma.

19. 7. i 26. 7. Online mentorske konzultacije grupno kako bi se provjerio napredak i dogovorili sljedeći koraci.

Jednom tjedno – 2 tjedna za redom.

2. 8. Cjelodnevni intenziv uživo – s instrumentima, grupno sviranje Gati i Jathi kombinacija.

Gati bhedam, Jathi bhedam, Rhythmical sangati.

Za polaznike tečaja mentor je pripremio popratne nastavne materijale – isprintane i u digitalnom obliku.

Organizator je udruga Rondo Histriae, a glavni producent je Neven Radaković – Soundpainting platforma Pula. Izvršna producentica je Mia Đurčević. Program je ostvaren uz financijsku potporu Upravnog odjela za Kulturu Grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Alex Brajković, M.Mus. (1992., Rijeka) porečki glazbenik i multimedijalni umjetnik diplomirao je s pohvalom cum laude jazz bubanj na Konzervatoriju Arrigo Pedrollo u Vicenzi, Italija. Magistrirao je s pohvalom cum laude 2018. na Konzervatoriju u Amsterdamu, smjer elektronska glazba (Live- Electronics). Član je raznih ansambala: Amsterdam Modern Orchestra (AM.OK), Ochre River (s Marcelom Wierckxom) i dua sa STEIMovim Frankom Baldéom (Studio Voor Electro- Instrumentale Muziek). S izraelskim sound dizajnerom Tomerom Baruchom stvara filmsku glazbu (“Metropolis” Fritza Langa). Održao je gostujuće predavanje na amsterdamskom Konzervatoriju s temom “Controlling live electronics while playing the drum set”. Jedan je od organizatora Live-Electronics seminara u Grožnjanu s Filipom Merčepom (HR) i Lukom Batistom (SLO), član interdisciplinarnog kreativnog tima (Luka Batista (SLO), Ida Blažičko (HR) i Filip Merčep (HR)) na projektu „Suvremeni zvukovi dubrovačke baštine“ koji se bavi multimedijskom interpretacijom dubrovačke baštine u smislu ambijentalnih skulptura u interakciji sa zvukom i svjetlom. Trenutno je u procesu izrade multimedijalne umjetničke instalacije u sklopu Zavičajnog muzeja Poreštine. Alex je član CRIO-a (CRoatian Improvisers Orchestra), Hrvatske glazbene unije (HGU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Na preddiplomskom studiju Jazz bubnjeva na Conservatorio Arrigo Pedrollo u Vicenzi Alex je pohađao satove table – sjevernoindijskog udaraljkaškog instrumenta te indijske glazbene teorije s prof. Federico Sanesi.

Na diplomskom studiju Live Electronics na Conservatorium Van Amsterdam Alex je paralelno pohađao trogodišnju specijalizaciju za karnatičke ritmove s prof. Rafael Reina.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum