„Smrtonosni život logistike“: online razgovor s kanadskom znanstvenicom Deborah Cowen

U organizaciji udruge Drugo more, u srijedu 7. srpnja, s početkom u 19 sati, održat će se online razgovor „Smrtonosni život logistike“ s kanadskom znanstvenicom Deborah Cowen.

Cowen je docentica na Odjelu za geografiju i planiranje Sveučilišta u Torontu. U istraživanjima proučava načine na koje različiti sukobi oko infrastruktura definiraju političke krajolike, promatrajući odnose između područja energetike, transporta i sigurnosti, te pokreta i zajednica koji se suprotstavljaju infrastrukturi nepravde i rade na uspostavljanju mogućih alternativa. Duboko posvećena temama društvene pravde i transformacije, Cowen se u radovima najviše bavi politikom infrastrukture, pišući o suburbanizaciji siromaštva, pitanjima rase i prostora, urbanoj sekuritizaciji (pretvaranju nelikvidne imovine i nenaplativih potraživanja u vrijednosne papire koje banke mogu prodavati na tržištu) i uplivu ratova u civilne prostore.

Razgovor s Deborah Cowen održava se povodom objave prijevoda njezine knjige „Smrtonosni život logistike: Kartografija nasilja u globalnoj trgovini“ na hrvatski jezik, što je ujedno i posljednje izdanje biblioteke Rad i misao, čiji su izdavači Jesenski i Turk i Drugo more u okviru programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020.

Autorica u knjizi naglašava kako je logistika puno više od – kako je se općenito shvaća – opskrbe robom. Kao staro vojno umijeće koje je imalo ključnu ulogu u stvaranju globalnog ekonomskog poretka, logistika ne oblikuje samo našu potrošnju, već i naša radna mjesta, urbana okruženja, političke odnose i mnoge druge aspekte života. Davor Mišković iz Drugog mora s Cowen će razgovarati o nekoliko tema koje autorica obrađuje u knjizi, a koje su izuzetno važne u trenutnoj globalnoj i lokalnoj ekonomskoj i političkoj situaciji, poput sigurnosti opskrbnog lanca i primjene nadzornih tehnologija u logističkim koridorima, smanjenja prava radnika, organizacije urbanog prostora prema potrebama logistike i raznih oblika prilagodbe nacionalnih i međunarodnih zakona u korist cirkulacije robe i kapitala.

Razgovor je moguće uživo pratiti putem Facebook stranice i YouTube kanala udruge Drugo more.

Program su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu. Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova. Razgovor se održava u okviru programa Refleks.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum