Završna konferencija za novinare uoči 68. Pulskog filmskog festivala

Konferencija za medije povodom 68. Pulskog filmskog festivala održana je u srijedu, 14. srpnja u hotelu Park Plaza Histria. Javnosti su se obratili gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, predsjednik Uprave Arena Hospitality Group Reli Slonim, direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj i ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović.

U uvodnom dijelu ravnateljica Restović naglasila je da će se Festival održavati na 15 lokacija od kojih su četiri rezervirane za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je šest hrvatskih i deset međunarodnih uradaka. Dodala je da se, u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije, Festival održava pod uobičajenim epidemiološkim mjerama, bez COVID putovnica i negativnih testova.

Pula baštini nevjerojatnu kulturnu tradiciju u prekrasnom ambijentu, nadovezao se Slonim i dodao kako će zajednica zasigurno prepoznati još jedno sjajno izdanje koje se održava u vrlo izazovnim vremenima. Cinkopan Korotaj je navela da je Pulski filmski festival manifestacija uvelike prepoznata na domaćem i stranom tržištu i da je svakom posjetitelju praćenje filmova posebno filmsko iskustvo.

Gradonačelnik Grada Pule, Filip Zoričić, izjavio je da je Pula tradicionalno grad filma, a Pulski filmski festival najvažniji događaj u gradu te da sam njegov naziv nosi karakter s kojima se predstavlja i na međunarodnoj sceni.

„Meni kao gradonačelniku ovo je prvi veliki događaj. Zahvaljujem organizatorima i partnerima na velikom trudu, najprije Pula Film Festivalu, zatim Turističkoj zajednici i grupaciji Arena Hospitality. Mi smo grad filma i ovakav festival koji u svom nazivu ima pridjev „pulski“ je znakovit jer je to naš festival, a ujedno ima karakter nacionalnoga, kao i međunarodnog, svjetskog festivala. Međutim, za nas Festival će uvijek biti pulski jer naši građani žive za taj događaj. Smatramo da je za Grad to najvažniji događaj u godini jer je Pula tada na svojevrsnoj svjetskoj pozornici. Drago mi je da ove godine Festival počinje hrvatskom premijerom filma „Murina“ koji govori o mladima i odnosu generacija te da će film hrvatsku premijeru doživjeti upravo na Festivalu. Čestitam svima, vjerujem da će situacija s COVID-om biti dobra te da će nam i vrijeme poslužiti“, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Restović se osvrnula na popratne programe koji započinju u galeriji SKUC-a 15. srpnja 2021. u 21 sat izložbom „Marija Crnobori: osluškujući dah publike“. U petak, u kinu Valli, s početkom u 19.30 otvorit će se izložba „Tošo Dabac: barokni kadar Marije Crnobori“, nakon koje će uslijediti predstavljanje knjige „Vremeplov 5“, posvećene glumicama rođenima na području Pule – Lauri Antonelli, Mariji Crnobori i Alidi Valli te projekcija filma „Barok u Hrvatskoj“ Oktavijana Miletića. Iste se večeri, u Galeriji Makina, u 21 sat otvara izložba Silvestra Kolbasa „Fotokemika i ja“. Riječ je o izložbi fotografija proizvodnog pogona i zatečenih predmeta u bivšoj tvornici Fotokemika u Samoboru.  Jubilarni Cinemaniac, Misliti film: Cinemaniac XX – Dvadeseto izdanje, zamišljen kao dokumentacijska izložba koja će usmjeriti pogled unazad na dosadašnja iskustva i promišljanja različitih tematskih koncepcija, otvara svoja vrata 18. srpnja u 20 sati u Galeriji Motika. Ostale izložbe u kojima će posjetitelji moći uživati jesu „Kinoteka“ u galeriji Amfiteatar i „Mijene / Maree o rovinjskom likovnom krugu iz fundusa Muzeja Grada Rovinja u Muzeju suvremene umjetnosti Istre.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum