ZAVRŠNICA 26. EME – Edukativne muzejske akcije na temu: Iz / Van / Red / No!

Muzej suvremene umjetnosti Istre i ove se godine uključio u 26. Edukativnu muzejsku akciju (30. 04. – 30. 06. 2021.) u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva na temu – Izvanredno, oblikovanu kao raščlanjenu riječ Iz / Van / Red / No!, te je pedagoški odjel MSUI, koristeći različite aspekte i verzije pojma i stanja izvanredno, osmislio dvije teme. „Prva tema NO! Plakat predstavljena je na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2021., a danas Vam u znaku završnice manifestacije predstavljamo rezultate teme pod nazivom IZVANREDNE VIJESTI“, navode organizatori.

Izvanredne su vijesti u pravilu televizijske vijesti koje zvukom, slikom i porukom prenose gledateljima neki novi, prijelomni trenutak koji se dogodio neočekivano (ili očekivano), u smislu nečije smrti, elementarne nepogode, terorističkog napada ili neke slične dramatične situacije. U pravilu su to negativne vijesti koje se pripreme i pojave u neuobičajenom terminu, a često prekinu i drugu emisiju ili program u emitiranju. Sa sobom nose dramatičnost, već samim prekidom uobičajena programa, a potom i svojom najavnom špicom, dramatičnim zvukom, ozbiljnošću spikera / voditelja koji se potom pojavljuje itd. Mediji već neko vrijeme, radi gledanosti ili mode suvremenog izvještavanja plasiraju puno takvih ili sličnih vijesti. I zapravo su televizija, ali i Internet i u manjoj mjeri radio, postali “vjesnici loših vijesti”. Ono što ne ide pod nazivom “izvanredne” vijesti, ide u poruke regularnih vijesti, sa naglaskom na loše događaje… ekonomske, epidemijske, političke, socijalne, vremenske… Čak i prognoze vremena, koje su nekad bile informativne, sada zazivaju “dolazeću katastrofu na horizontu”.

Pitanje je, jesu li zaista okolnosti postale takve da se događaju samo loše stvari, a samim time i o njima izvještava, ili je medijski prostor sustavno “zagađen”? Takve vijesti neminovno utječu na sve nas, psihološki, sustavno i ciljano. A što ako bi situacija bila drugačija?

„U prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre, krajem svibnja, u suradnji sa Markom Račanom (Artimi, Pula) snimljeno je jedanaest video uradaka u trajanju od jedne minute. Sudjelovalo je trinaest učenika Osnovne škole Veli Vrh iz Pule (od 5. do 8. razreda) pod mentorstvom profesorice likovne kulture Roberta Weissman Nagy. Učenici su sami osmislili tekst i sadržaj izmišljenih, a njima pozitivnih vijesti, pa vam ih ovom prilikom, na samom kraju održavanja Edukativne muzejske akcije predstavljamo na Facebook stranici i Instagram profilu Muzeja“, navode iz MSUI-a.

Sudjelovali su Marta Assad De Marco, Marina Bašić, Korina Benčić, Anja Grnović, Nicole Jugovac, Ema Korotaj, Mia Makovac, Doria Matošević, Aurora Nađ, Dora Pongrac, Anđela Rajković, Rina Reiner i Matteo Travalja. Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum