Izložba „Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju“ u Pazinu

Etnografski muzej Istre u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Pazin i Udrugom prijatelja romske folklorne umjetnosti Romano najavljuju otvorenje izložbe „Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju“ koje će biti održano u srijedu, 25. kolovoza u 19 sati na paltou Pučkog otvorenog učilišta Pazin.

Izložba „Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju“ nastala je kao rezultat istraživanja plesova južnoslavenskih naroda i romskih zajednica, plesne etnologinje Elise Ivancich Dunin.

Kroz fotografije, filmove, nošnje i druge predmete materijalne kulture izložba prikazuje godišnji romski blagdan skopskih Roma, “Erdelezi”, koji se slavi u periodu od 2. do 9. svibnja. Obilježavanje ovog blagdana uvod je toplo (ljetno) doba godine kojeg Romi nazivaju „nilaj“.

Javni aspekt blagdana naglašen je običajem dočekivanja dopreme janjaca u zajednicu, koji se kasnije obredno žrtvuju te svakodnevnom glazbom koja traje od izlaska sunca. Nekada se izvodila na zurlama i tapanima, dok je to u novije doba glasna glazba s radija. Zajedničko „khelibe“ (vrsta kola „ora“) nekada se plesalo na raskršćima, a u njemu je sudjelovala cijela zajednica. Vrhunac proslave je u sumrak posljednjeg dana (9. svibnja) i obilježen je gozbama, druženjem i plesanjem na javnim mjestima.

Promjene vezane uz proslavu ovog blagdana tijekom pet desetljeća na filmskoj vrpci i fotografijama bilježila je američka etnokoreologinja hrvatskog porijekla dr. sc. Elsie Ivancich Dunin čiji je rad predstavljen ovom izložbom.

Republika Makedonija je 2011. g., a UNESCO 2017. g. proglasio proslavu ovog blagdana zaštićenim kulturnim dobrom.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum