Najava Kazališta Ulysses sezona 2021.

Nekonvencionalna monodrama “Cabaret Valeska” 12. kolovoza na Velikom Brijunu

• Autorski projekt Edvina Liverića i Nike Ivančić „Cabaret Valeska“predstava je o Valeski Gert, nekoć slavnoj glumici i plesačici. Igrat će ovoga četvrtka 12. kolovoza u Ljetnom kinu na Velikom Brijunu. Brod iz Fažane polazi u 20 sati.

Monodrama «Cabaret Valeska» poigrava se elementima dramskog i plesnog teatra, te cabareta. Kroz prožimanje tih triju scenskih umjetnosti dočarava se život i djelo Valeske Gert, nekad slavne, a danas pomalo zaboravljene glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa.

Valeska je živjela i djelovala u prvoj polovici prošlog stoljeća, te je svojim stvaralaštvom udarila temelje jednom novom pravcu u umjetnosti, a kojeg danas poznajemo kao Performans.

Za svog ekstravagantnog života surađivala je i prijateljevala s mnogim umjetnicima (Tennessee Williams, Frederico Fellini, Bertolt Brech, Jackson Pollock, itd), te je inspirirala i nadahnula mnoge nadolazeće mlade autore, među kojima se ističe David Bowie.

Kolekcionirajući biografske činjenice (intervjue, pisma i video materijale), razvila se ideja o predstavi koja dočarava začetak performansa. Izvođačica Nika Ivančić plesom, pjesmom i glumom uranja u atmosferu cabareta prošlog stoljeća, a dramski tekst inspiriran posljednjim Valeskinim intervjuom, predstavlja nam život ove umjetnice, na eksplozivan i nekonvencionalan način- upravo onako kako ga je i živjela.

Predstavu je režirao Edvin Liverić, glazbu je odabrao Sandi Bratonja, autor videa je Marin Lukanović, za grafičko je oblikovanje zaslužan Nikki Vancaš, a kostimografkinja je Desanka Janković.Predstava traje 45 minuta.

Nika Ivančić polazila je Studij glume u Rijeci kojeg vode Rade Šerbedžija i Lenka Udovički, a predstava „Cabaret Valeska“ prva je od tri produkcije studenata glume koja će biti prikazana u ovogodišnjoj sezoni Kazališta Ulysses. Druge dvije su „Bakice“ koje igraju 20. kolovoza i „Zemlja vukova“ koja je na repertoaru 16. kolovoza.

Tekst Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


9 + = 15

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum